Co s volným dnem? Tipy na netradiční výlety i akce, které se konají pouze 28. září

Svátek 28. 9. je za dveřmi a vy ještě nemáte plán? Máme pro vás tipy na výlety a akce, které zvládnete autem za jeden den. Vyrazte objevovat industriální skvosty Plzeňska, obdivovat historická vozidla, hledat tajemné sochy v přírodě a zažít pestrobarevný hanácký folklor.

Státní svátek nám letos příjemně půlí pracovní týden na dvě části. Pokud nemáte v plánu dovolenou nebo prodloužený víkend, využijte babího léta a vyrazte alespoň na celodenní výlet. Netradiční podzimní výlety po Česku si můžete okořenit některou se speciálních akcí, které se konají pouze 28. 9. Tak neváhejte, půjčte si ten pravý „sváteční“ vůz z naší nabídky a vyrazte.

Mladá Boleslav pro motoristické nadšence

Svatováclavská jízda historických vozidel je tradiční akcí, která se letos v Mladé Boleslavi koná už podvacáté. Sraz veteránů české i zahraniční výroby se uskuteční na Komenského náměstí, odkud dopoledne odstartuje i spanilá jízda více než dvou stovek strojů s cílem na městském fotbalovém stadionu. Pokud si budete chtít auta detailně prohlédnout a třeba také pohovořit s jejich majiteli, dorazte už po ránu na start, nebo se stavte naopak kolem poledne na stadionu.

Tip: Pokud vás nablýskané veterány učarovaly a chcete si prodloužit opojení vůní benzínu na celý den, doporučujeme navštívit rozlehlé ŠKODA Muzeum. Kromě historie českého motorismu vás ve velkolepém interiéru muzea čeká i dobré jídlo. Na oběd nebo večeři můžete zajít přímo do místní restaurace Václav s moderní gastronomií.

Kam po cestě: Udělejte si drobnou zajížďku na unikátní místo, kde na vás dýchne historie. Svatováclavská vinice v Dřísech na vrchu Cecemín je nejstarší dochovanou vinicí v Čechách. Založila ji prý kněžna Ludmila, které zde při práci pomáhal její vnuk, samotný sv. Václav. Nejhezčí výhled se nabízí od kaple Stětí sv. Jana Křtitele při západu Slunce.

Zdroj: https://khvmb.cz/

Plzeň pro milovníky industriálu

Stezka Industry Open představuje řetězec míst v Plzni a okolí, která dýchají industriální minulostí, nebo v nichž výroba probíhá dodnes. Kromě obligátních prohlídek pivovarů Plzeňský Prazdroj a Gambrinus můžete navštívit i unikátní kaolinové doly v Nevřeni nebo krásně zrenovovaný vodní hamr v Dobřívi. Součástí je i kulturní centrum DEPO15, bývalý industriální areál, který dříve sloužil mimo jiné jako infekční nemocnice. Dnes je možné ho poznat díky industriální stezce areálem.

Tip: Industry Open: Průvodce industriálem Plzeňského kraje dostanete zdarma v Turistickém informačním centru města Plzně. Stezka je ale koncipována i interaktivně, takže na každém z míst najdete QR kódy, po jejichž načtení se dozvíte více o místě prostřednictvím videa.

Kam po cestě: 28. 9. 2022 se na turnajovém place u řeky Radbuzy koná historický rytířský turnaj. Přítomen bude „osobně“ i král Jan Lucemburský v plné zbroji a dvorní dámy v pestrých středověkých kostýmech. Chybět nebude dobový jarmark s občerstvením.

Žďár nad Sázavou: Za přírodou i tajuplnými zvířaty

Hamry nad Sázavou leží těsně vedle známějšího Žďáru. Vydejte se na místní Hamerský turistický okruh, jehož zastavení nadchnou hlavně děti. Po celé cestě vás budou provázet obří sochy žďárského rodáka Michala Olšiaka, jehož díla najdeme i v Německu a Itálii. Socha mamuta, koně, smyšleného zvířete Hamroně nebo podobizna Mamlase skvěle oživí fotky z výletu. Okruh je ale bohatý i na skalní útvary a za návštěvu stojí i Šlakhamerský mlýn, nově zrenovovaná technická památka. 

Tip: Pokud vás Olšiakovy sochy zaujaly, hledejte po kraji další: V Račíně, Obyčtově, v obci Tři Studně, u Pilské nádrže, v Bítově a Poděšíně.

Kam po cestě: Od sochy Mamlase je krásný výhled na Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Nezapomeňte se po cestě podívat i k němu. Geometricky přesná stavba ve slohu tzv. barokní gotiky je dílem barokního architekta Jana Blažeje Santiniho.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/perla-barokni-gotiky-poutni-kostel-sv-jana-nepom

Olomouc: Za historií i folklorem do „královny Hané“

Pokud chcete volný den věnovat poznávání našich měst, je Olomouc trefou do černého. Díky množství muzeí, kostelů a historických památek tady strávíte krásný den, i kdyby počasí zrovna nepřálo. I zde najdeme odkaz na národního světce, v podobě katedrály sv. Václava v areálu Přemyslovského hradu. Nevynechejte ale ani goticko-renesanční radnici s orlojem, sloup Nejsvětější Trojice, renesanční Edelmannův palác nebo secesní vilu Primavesi.

Tip: Pokud patříte mezi milovníky piva, můžete odkaz sv. Václava uctít nejen v katedrále, ale také ve Svatováclavském pivovaru, který si užijí i řidiči – v místních pivních lázních nebo nákupem piva s sebou.

Kam po cestě: Kousek od Olomouce, v Náměšti na Hané, se 28. 9. 2022 bude konat tradiční Setkání Hanáků. Účinkovat bude přes 500 členů národopisných uměleckých souborů. V 11:30 vyrazí z náměstí T. G. Masaryka pochod stovek krojovaných Hanáků k zámku, kde bude probíhat hlavní program. Pokud chcete spatřit na vlastní oči záplavu našich nejpestřejších krojů, nenechte si tuto akci ujít.

Zdroj: https://www.infocesko.cz/content/

Určitě jste si všimli, že ve většině výletů nechybí odkaz na svatého Václava. Jeho svátek si zároveň připomínáme jako Den české státnosti. Pokud ho chcete pojmout jako příležitost ke vzdělání a objevování naší historie, máme pro vás ještě jeden tip. Na mnoha místech po České republice se budou konat dny otevřených dveří památek, kam se běžně nedostaneme. Bude to třeba Strakova akademie nebo Clam-Gallasův palác a některá ministerstva v Praze, ale třeba také jinak uzavřená Ochozská jeskyně u Brna. Jiné instituce nabízejí výrazně snížené vstupné (třeba Národní technické muzeum). Užít si volný den tedy můžete i v případě, že zůstanete doma.

Vyrazte na výlet autem z HoppyGo

Vybrali jste si výlet za Svatováclavskou jízdou historických aut v Mladé Boleslavi? Co takhle vyrazit stylově s vozem z roku 1991 – Mercedes SL. Vydáte se na delší výlet a upřednostňujete pohodlí? Mrkněte na hybrida Toyota Rav4 s automatickou převodovkou. 

Co je to HoppyGo?

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 2 500 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinnými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše.

Sdílejte tento článek na: