Auto na víkend, aneb jak se žije s novým ENYAQ COUPÉ RS iV

Do naší flotily přibyl nový přírůstek, ŠKODA ENYAQ COUPÉ RS iV. Novou elektrickou škodovku tak můžete vzít na pořádný výlet i vy. Zapůjčení formou carsharingu nabízí možnost vyzkoušet si život a jízdu s elektromobilem klidně na několik dní, a přesvědčit se, co takové auto umí. My jsme ho vzali z Prahy do Krkonoš. Podívejte se, jaká jízda to byla.

Plně elektrická auta stále vzbuzují ambivalentní pocity a názory. I proto jsme se rozhodli vyzkoušet, zda s takovým vozem lze fungovat stejně jako s autem s konvenčním spalovacím motorem. Parametry nových elektromobilů vypadají totiž „na papíře“ už velmi dobře: Dojezd mají kolem 400 km a z 10 % do 80 % jsou nabité za 30 minut. Vydali jsme se tedy na víkendovou cestu Praha – Jestřabí v Krkonoších – Rezek – Pardubice – Praha.

 

„COUPÉčko“ se objevilo na HoppyGo jako novinka, a to za cenu lepší, než starší (a navíc slabší) klasický ENYAQ. Auto je v tomto případě přímo od HoppyGo, což přináší další výhodu: Rezervace auta je okamžitě potvrzena.

V den výpůjčky se tak stačí po telefonické domluvě dostavit k vozu a zahájit zápůjčku. To obnáší vyfotit vůz ze všech stran a zadat potřebné údaje do aplikace. Po zadání posledních čísel z občanského průkazu se vůz na dálku odemkne a po krátké instruktáži můžete vyrazit. Instruktáž se v tomto případě velmi hodí, neboť nový elektromobil v plné palbě toho umí opravdu podstatně víc než starší vozy – a byla by škoda neumět všechny jeho funkce využít.

Tip: Auta dostupná na HoppyGo naleznete v aplikaci Citymove včetně jejich polohy. Můžete si tedy vybrat vůz tak, abyste za ním (nebo od něho) nemuseli daleko cestovat.

Když jsme vyráželi, bylo auto nabité na 99 % a dojezd hlásil krásných 370 km. Vyrazili jsme tedy směle na Mladou Boleslav a přes Železný Brod do Poniklé. Auto je vybaveno řadou asistenčních systémů, které je fajn si vyzkoušet: Tempomat s travel assistem nás po dálnici dovezl až ke sjezdu na Železný Brod, do kterého jsme dorazili se 75 % baterie. Tam začala neúprosná matematika (a trošku i panika): Když teď nenabijeme, bude to stačit na jízdu do kopců a pak zpět k nejbližší nabíječce, které sice v Krkonoších jsou, ale spíše ve větších střediscích?

Tip: ŠKODA ENYAQ COUPÉ RS iV z HoppyGo disponuje 82kWh baterií (77 kWh využitelných) a tedy nabíjecím výkonem až 135 kW. To v praxi znamená, že na nabíjecí stanici o výkonu 50 kW trvá proces nabíjení z 10 na 80 % kapacity 70 minut. Na rychlonabíječce stačí na takové nabíjení jen 35 minut.

Nechtíce nic riskovat jsem se rozhodli, že to alespoň do 85 % „docucneme“, ať máme dost šťávy až zpět do Prahy. V Železném Brodě je 50kW nabíječka hned na náměstí u policejní stanice. Polohu většiny nabíječek naleznete v aplikaci Powerpass. Nabíječky PRE, ke kterým dostanete při výpůjčce čip, naleznete také v aplikaci Citymove. Po zhruba 15 až 20 minutách bylo auto nabito a do cíle zbývalo už jen nějakých 35 km. Zato ale přes pořádné kopce. Do cíle jsme ale dorazili v cuku letu a stále zbývalo 78% baterie. Takže pohoda…

Počasí tento víkend moc nepřálo, a tak jsme se vydali jen na desetikilometrovou projížďku v mlze. Na cestu domů tak stále zbývalo 75 % baterie. Rekuperace v tomto případě funguje velmi dobře a cestou z dlouhého kopce jsme dokázali dostat do baterky zpět 3 % energie. Domů jsme to nevzali přímo, ale přes Pardubice. Je to sice delší cesta, ale velkou část se jede po dálnici, a jelikož jsme měli hodně baterky, jeli jsme opravdu tak, jako bychom jeli s konvenčním autem. Do Prahy jsme i tak přijeli s 25 % baterie. Takže čistě matematicky, kdybychom v Železném Brodu nenabíjeli, stejně bychom dojeli ještě s rezervou.

Následně bylo nutné už jen auto dobít do původního stavu. Na to je nejlepší nabíječka u pražského Výstaviště v Holešovicích, která nabíjí až 150 kW. Nabíjení tak zabralo necelou hodinu, takže tak akorát na kafe a dortík. Pak už následovala jen cesta na myčku a mohli jsme jet auto vrátit: To proběhlo opět s obřadným fotografováním auta ze všech stran a telefonátem a poté jsme klíče opět zamknuli v autě.

Tip: Umístění nabíjecích stanic pro elektromobily v Praze naleznete v aplikaci Citymove. Můžete si tak vybrat podle lokality, ale i podle výkonu nabíječky.

Závěrem nutno říct, že jízda s autem byla tak příjemná, že si dokážeme představit s ním žít i přes určité překážky. Překážkami však není malý dojezd nebo nedostatečný počet nabíječek, jak se nám mnozí přes víkend snažili tvrdit – ale spíše to, že při každém nabíjení bychom si dali kafe a dortík.

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: