autem do Rakouska 2021

Autem do Rakouska v roce 2021

Chcete si užít průzračné vody u některého z alpských jezer, pokořit via ferrata či ochutnat sachertorte v centru Vídně? Mrkněte na naše průvodce, jak zvládnout nástrahy covid restrikcí, dálničních známek a drahých rakouských tunelů a udělat si hezkou dovolenou u našich jižních sousedů. 

Aktualizace 20. července 2021

Rakousko – covid restrikce 2021

Začneme tím nejdůležitějším – covid restrikce. Při vstupu do Rakouska musíte splňovat místní covid podmínky pro vstup.

Očkované osoby musí doložit:

  • potvrzení o první dávce (v případě jednodávkového i dvoudávkové schématu) nejméně 22. dnů od aplikace
  • potvrzení o aplikaci druhé dávky (v případě dvoudávkového schématu)

 Testované osoby musí doložit:

  • Potvrzení o negativním výsledku PCR (72 hodin od odběru) či antigen testu (48 hodin od odběru)
Osoby, které prodělaly covid-19 v posledních 6 měsících (s lékařským potvrzením v angličtině nebo němčině) a děti do 12 let mají výjimku z testování.  Další informace najdete zde.
  
Negativní test, registrace či potvrzení o očkování či prodělání Covid-19 není třeba pro tranzit přes Rakousko, popřípadě Německo. 

Autem do Rakouska

Do Rakouska se samozřejmě můžete dostat různými cestami. Ukážeme vám, jakou trasu zvolit. Současně si řekneme, jak je to s dálničními známkami, placenými tunely nebo palivem a také vám poradíme, jak ušetřit na těchto výdajích. 

Trasy do Rakouska

Přes Znojmo nebo Brno do Vídně a Grazu

Pokud máte namířeno do Vídně či dál na jihovýchod země, potom máte v podstatě dvě volby. Pokud cestujete z Prahy, můžete vyrazit přes Znojmo. Tato varianta nebývá zásadně vytížená během letních měsíců a obecně bychom ji upřednostnili před kombinací D1 až do Brna a následně cesty přes Mikulov. Pokud ale vyrážíte z Brna, možnosti se omezují jen na zmíněnou cestu přes Mikulov. 

V obou případech se znovu snažte vyrazit mimo dobu dopravních špiček zvlášť kolem Vídně. 

Do západního Rakouska přes Mnichov 

Pokud míříte do Innsbrucku nebo dál do západního Rakouska, dává smysl zvolit cestu přes Německo, konkrétně Mnichov. Doporučujeme cestu naplánovat tak, abyste se vyhnuli dopravní špičce okolo bavorské metropole, tedy v ranních a odpoledních hodinách a současně v pátek odpoledne a sobotu dopoledne. 

Za současných podmínek není třeba negativní test či potvrzení o očkování pro tranzit přes Německo. Více informací se dozvíte zde.

Přes České Budějovice do Salzburg a k jezerům

Jestli je vašim cílem Salzburg, jezera jako Mondsee či Hallstatt nebo horské průsmyky jako Grossglockner, doporučujeme zvolit cestu přes České Budějovice. S výjimkou Salzburgu trasa míjí hlavní populační centra a šance, že si tak postojíte v koloně není tak veliká.

Dálniční známky na cestě do Rakouska a okolí

Pokud cestu do Rakouska nepojmete vyloženě výletnickým stylem, pojedete po dálnici. Níže si ukážeme rozpad cen jednotlivých známek v Rakousku. Přidáváme i Slovinsko a Švýcarsko, kdybyste si chtěli udělat výlet i za hranice. A současně si řekneme, jestli je možné (a kde) známky koupit online.
Platnost / Pořízení Rakousko Slovinsko Švýcarsko
10 dní
9.50 €
15 € (platnost 7 dní)
Není dostupná
30 dní
27.80 € (platnost 2 měsíce)
30 €
1100 Kč (platnost 14 měsíců)
Pořízení elektronicky
Ano
Ne
Ne

Poplatky za tunely v Rakousku

Poplatky za tunely v Rakousku se mohou opravdu prodražit, často je ale možné zvolit jinou trasu a vyhnout se jim. Mrkněte na tabulku viz. níže, kde všude na ně narazíte a na kolik vás vyjdou.
Komunikace Název tunelu Poplatek v EUR
A9
Gleinalm tunnel
9.50 €
A9
Bosbruck tunnel
6 €
A10
Tauern tunnel
6.5 €
A10
Katschberg tunnel
6.5 €
A11
Karawanken tunnel
7.6 €
A13
Průsmyk Brenner
10 €
S16
Arlberg tunnel
10.5 €

 

Kde tankovat po cestě do Rakouska

Pokud nejedete elektromobilem (viz. další kapitola), bude vás zajímat, kde levně natankovat. Obecně platí, že ceny pohonných hmot jsou velice podobné v ČR i Rakousku. Tradičně dražší jsou jen čerpací stanice na dálnici (což ostatně platí i pro ČR). Pokud si vaše banka neúčtuje přemrštěné poplatky za směnu měn, nemusíte si při cestě příliš lámat hlavu, jestli tankovat v ČR nebo Rakousku. 

V každém případě doporučujeme si stáhnout mobilní aplikaci Waze. Usnadní vám navigaci, najde objízdnou trasu kolem uzavřených cest nebo kolon a díky dalším uživatelům vás navede k nejlevnějším čerpacím stanicím.

Elektromobilem do Rakouska

Doby, kdy se dalo elekroautem jen „kolem komína“ jsou ty tam. Infrastruktura nabíjecích stanic ČR, Německa a Rakouska je dnes již poměrně dobře vyvinutá a výlet v elektromobilu za hranice by obecně neměl být velké drama.

V případě dobíjecí sítě Tesla je situace opravdu bezproblémová. Superchargery jsou rozmístěny na všech hlavních komunikacích a tzv. Destination Chargers najdete i v odlehlejších lokacích. Mapu stanic najdete zde.

A pokud nejedete Teslou, jiných možností je mnoho. Například síť rychlých dobíjecích stanic Ionity má v Rakousku opravdu silné zastoupení a samotná cesta by tak neměla trvat déle než s autem na konveční pohon. Podrobnou mapu s lokacemi  všech nabíjecích stanic najdete zde.

chuttersnap-xfaYAsMV1p8-unsplash

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: