Jak autem do Itálie 2021

Autem do Itálie v roce 2021

Náš autoprůvodce po Evropě pokračuje. Tentokrát se podíváme, jak se dostat do Itálie a úspěšně zvládnout nástrahy restrikcí kvůli covid-19, drahých dálničních známek či mýtného za rakouské tunely. Odpovědi na všechny tyto otázky jsme si pro vás připravili zde v článku.

Aktualizace 19. července 2021

Itálie – covid restrikce 2021

Začneme tím nejdůležitějším – covid restrikce. Bez ohledu na to, jestli se chcete dostat do Itálie letos autem, vlakem, autobusem nebo letecky, musíte splňovat místní covid podmínky pro vstup. Od 7. července 2021 se mění podmínky pro vstup českých občanů do Itálie.

Očkované osoby musí doložit:

  • Potvrzení o očkování oběma dávkami (v případě dvoudávkového schématu), nejméně 14 dní od druhé dávky
  • Potvrzení má být v digitální formě, je uznáváno v angličtině či italštině

 Testované osoby musí doložit:

  • Potvrzení o negativním výsledku PCR či antigen testu provedeného 48 hodin před vstupem do země
Před příjezdem je třeba vyplnit formulář Passanger Locator Form. Osoby, které prodělaly covid-19 v posledních 6 měsících (s lékařským potvrzením v angličtině) a děti do 6 let mají výjimku z testování.  Další informace najdete zde.
  
Negativní test, registrace či potvrzení o očkování či prodělání Covid-19 není třeba pro tranzit přes Slovinsko a Rakousko.

Autem do Itálie

Do Itálie vede několik možných tras. Ukážeme vám, jakou cestu zvolit. Současně si řekneme, jak je to s dálničními známkami, mýtem nebo palivem a jak na těchto výdajích ušetřit. 

Přes Mnichov a průsmyk Brenner

Pokud míříte k jezeru Garda či ke Středozemnímu moři, pravděpodobně zvolíte trasu přes průsmyk Brenner. Pokud to cílová destinace vyloženě nevyžaduje, doporučujeme se vyhnout Švýcarsku. Tamní dálniční známku je možné koupit jen s platností 14 měsíců a vyjde na zhruba 1100 Kč. 

Tato trasa vás povede přes Mnichov, Insbruck a následně přes placený průsmyk Brenner. Jeho průjezd vás vyjde na 10 €. 

Přes Salzburg a Villach

Pokud vyrážíte z Prahy, potom můžete jet přes České Budějovice, Salzburg a Villach. Alternativně je možné jet i přes Mnichov v případě, že vyjíždíte ze západních Čech. V každém případě se tyto dvě trasy setkávají v Salzburgu.

Cesta přes Rakousko i Německo by měla být bez problémů. V případě cestování přes Mnichov je důležité vše dobře načasovat. Místní dopravní špička vám může cestu pěkně prodloužit.

Na této trase narazíte také na placený tunel Katschberg, který vás vyjde na 12.50 €. Alternativně se můžete vydat přes Linec a Klagenfurt. I zde potkáte placený tunel – Bosbruck. Jeho projetí vás bude stát 6 €.

Z Brna přes Štýrský Hradec a Villach

Pro ty, kteří se chtějí do Itálie vydat z Brna, v podstatě vede trasa jen přes Vídeň, Graz (česky: Štýrský Hradec) a Villach. Je třeba se mít ale na pozoru a čas odjezdu naplánovat tak, abyste se vyhnuli především Vídni v době dopravní špičky. Cesta do Benátek vám zabere zhruba osm hodin. 

Tato trasa také nevede přes placené tunely v Rakousku. Je třeba si pořídit pouze rakouskou dálniční známku. Mýtným dálnicím se ale nevyhnete v Itálii. Z rakouských hranic do Benátek vás tato cesta vyjde na zhruba 18 €, do Florencie potom na 37 €. 

Dálniční známky na cestě do Itálie

Pokud trasu do Itálie nepojmete vyloženě výletnickým stylem, pojedete po dálnici. Níže si ukážeme rozpad cen jednotlivých známek v ČR, Rakousku, Slovinsku a Švýcarsku. A současně si řekneme, jestli je možné známky koupit online.
Platnost / Pořízení Rakousko Slovinsko Švýcarsko
10 dní
9.50 €
15 € (platnost 7 dní)
Není dostupná
30 dní
27.80 € (platnost 2 měsíce)
30 €
1100 Kč (platnost 14 měsíců)
Pořízení elektronicky
Ano
Ne
Ne

Poplatky za tunely v Rakousku

Poplatky za tunely v Rakousku se mohou opravdu prodražit, často je ale možné zvolit jinou trasu a vyhnout se jim. Mrkněte na tabulku viz. níže, kde všude na ně narazíte a na kolik vás vyjdou.
Komunikace Název tunelu Poplatek v EUR
A9
Gleinalm tunnel
9.50 €
A9
Bosbruck tunnel
6 €
A10
Tauern tunnel
6.5 €
A10
Katschberg tunnel
6.5 €
A11
Karawanken tunnel
7.6 €
A13
Průsmyk Brenner
10 €
S16
Arlberg tunnel
10.5 €

Mýtné na italské dálnici

Obrovskou položkou při cestování autem v rámci Itálie je místní dálniční mýto. Na rozdíl od dálničních známek se cena odvíjí od vzdálenosti, kterou na tamních dálnicích urazíte. Při vjezdu na komunikaci si odeberete lístek, který následně při výjezdu odevzdáte na mýtné bráně a automaticky vám bude spočítán finální poplatek. Na branách se dá platit eury či platebními kartami.

Italská správa dálnic nabízí online kalkulačku, kde si můžete spočítat, na kolik vás vyjde mýtné. Kalkulačku najdete zde.

Chorvatské mýto

Kde tankovat po cestě do Itálie

Pohonné hmoty jsou další na našem seznamu. ČR, Rakousko a Slovinsko mají velmi srovnatelné ceny pohonných hmot. V Německu je palivo zhruba o 15 % dražší než v ČR, v Itálii potom o 20 %. Současně je ale třeba dodat, že Italové mají dobře vyvinutou infrastrukturu pro alternativní paliva LPG a CNG.

Ceny u samotných čerpacích stanic se ale mohou měnit. Doporučujeme si stáhnout aplikaci Waze, která vám usnadní navigaci a současně pomůže najít nejlevnější místa na dotankování. 

Elektromobilem do Itálie

Cesta elektromobilem i do Itálie už dnes není žádné drama. Infrastruktura nabíjecích stanic Německa, Rakouska i samotné Itálie (především potom sever země) je více než dostatečná.

V případě dobíjecí sítě Tesla jsou stanice rozmístěny na všech hlavních komunikacích až do Sicílie. 

A pokud nejedete Teslou, jiných možností je mnoho. Například síť rychlých dobíjecích stanic Ionity vás bez problému dostane do Itálie. Tato síť je především dostupná severně nad Římem. Podrobnou mapu s lokacemi nabíjecích stanic najdete zde.

chuttersnap-xfaYAsMV1p8-unsplash

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si chtějí auto občasně půjčit s majiteli, kteří své auta nepoužívají každý den. Uživatelé tak mohou využít automobily, které by jinak stály na parkovišti. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví svého vozu či si dokonce zajistit vedlejší příjem.

Na platformě je k dispozici přes 1900 vozů veškerých kategorií a značek. Jako uživatel tak máte možnost si vybrat mezi luxusními i dostupnými vozy, sportovními, obytnými anebo rodinnými auty či městskými hatchbacky. Zkrátka u nás najdete cokoliv, co zrovna potřebujete.

Sdílejte tento článek na: