Nasajte vánoční atmosféru na (ne)tradičních adventních trzích

Adventní trhy tradičně zahajují vánoční čas a díky všem těm vůním a světýlkům svátečně naladí snad každého. Nejedná se však o tradici posledních desítek let, trhy mají kořeny již ve středověku, v Německu a Rakousku. Nejstarší vánoční trh byl uspořádán v roce 1294 ve Vídni. Původně tyto trhy sloužily k tomu, aby se lidé na začátku zimní sezony zásobili potravinami, teplým oblečením a dalšími potřebami nutnými pro přežití mrazivých měsíců. Dnes už se jedná spíš o kulturní a společenskou událost, kam si zajedeme poslechnout koledy, ochutnat tradiční pokrmy a zahřát si ruce třeba horkou čokoládou. Trhy jsou a budou místem, kam se vyplatí v době adventu vyrazit nejen s rodinou, ale klidně i s partou přátel.

POHÁDKOVÝ SALZBURG

Rakousko láká na vánoční trhy do historického Salzburku. Trhy se tady konají na sousedních náměstích Domplatz a Residenzplatz, další najdete i u zámku Mirabell a na nádvoří středověké pevnosti Hohensalzburg, která je nepřehlédnutelnou dominantou města. Doslova pohádkovou atmosféru můžete zažít od 21. listopadu do 26. prosince.

DO VILSHOFENU NA LOĎ

Velmi netradiční a nezapomenutelný zážitek je návštěva bavorského městečka Vilshofen, kde se od roku 2006 konají adventní trhy na lodi. Vánoční stánky s dobrotami zde najdete na palubě parníku i na náplavce, kde stojí čtyřmi tisíci světýlky a více než 1 500 vánočními kouličkami ozdobený stromek. Pohled z druhého břehu je opravdu kouzelný. Ale pozor! Trhy se zde konají pouze první 3 adventní víkendy.

TRADICE A ŘEMESLO V PASOVĚ

Historická atmosféra města, katedrála svatého Štěpána a trhy, které jsou dokonalým kulinářským zážitkem. Těšit se můžete na vůni svařáku, perníku, punče, ale i grilovaných klobás a dalších dobrot. Kromě toho jsou každý rok pečlivě vybíráni prodejci, kteří nabízejí vysoce kvalitní zboží. Ručně malované ozdoby na vánoční stromeček, dřevořezby, figurky do betlému, ozdoby, háčkované a pletené výrobky, světelné objekty… Perfektní příležitost najít pár netradičních vánočních dárků.

Zdroj: profimedia.com

TRHY NA NÁDRAŽÍ V CURYCHU

Dalším netradičním trhem jsou ty, co pořádá švýcarský Curych, a to přímo na vlakovém nádraží. Dominantou tohoto trhu je vánoční stromeček s více jak 7 000 křišťálovými postavičkami z díly Swarovski. Z tohoto trhu vás budou doslova přecházet oči.

Zdroj: zurich4you

ADVENTNÍ MĚSTEČKO V KRAKOVĚ

Ty největší vánoční trhy najdete na Hlavním krakovském náměstí (Rynek Główny), který se na pár týdnů promění v tzv. Adventní městečko, které poznáte nejen podle výzdoby a stánků, ale také podle vůně svařeného vína, jehličí a včelího vosku. K dostání jsou tu kvalitní polské ruční výrobky místních umělců – od barevných a broušených baněk přes pletené košíky, vánoční stromečky a šperky až po vázané kytice ze sušených květin. Vánoční atmosféru trhů dokreslují tóny tradičních polských koled, které jsou na vyvýšeném pódiu u bývalé radnice doprovázeny ukázkami lidových tanců.

Sníh nikde, na dárky nemáte ani pomyšlení – vánoční atmosféra na vás prostě ještě nedýchla? Na adventních trzích se to všechno změní a vy najednou uslyšíte koledy a rolničky na každém kroku. Vyrazte na trhy s celou rodinou nebo partou přátel, vždyť vánoční čas bychom měli trávit s těmi nebližšími.