Ako sa počíta cena prenájmu na HoppyGo

Často sa nás pýtate, ako sa počíta cena prenájmu na HoppyGo a ako si všetko naplánovať tak, aby ste ušetrili. Poďme sa teda spoločne pozrieť na všetky faktory, ktoré môžu ovplyvniť cenu prenájmu vozidiel na našej platforme.

Potrebujete vozidlo iba na 24 hodín?

Keď sme vyjednávali poistné podmienky prenájmov, poisťovňa chcela všetko počítať na kalendárne dni. My sme sa ale nedali prehovoriť a zaistili sme pre vás niečo lepšie – prvý deň prenájmu nepočítame ako kalendárny deň, ale ako 24 hodín. Vozidlo si teda môžete požičať napríklad jeden deň o 11:00 dopoludnia a vrátiť ho do druhého dňa opäť do 11:00 dopoludnia. I keď budete mať auto aj cez noc, prenájom bude počítaný len ako jeden deň.

Odporúčame pozorne si strážiť hodinky. Ak totiž natiahnete vrátenie čo i len o pol hodinky, aplikácia prejde na systém kalendárnych dní a vy budete musieť zaplatiť celý ďalší deň.

Výpočet ceny za kalendárne dni

Ako sme povedali, ak si požičiate vozidlo len na 24 hodín, prenájom vás bude stáť ako jeden deň prenájmu bez ohľadu na počet kalendárnych dní. Ale v prípade dlhších prenájmov výpočet ceny za kalendárne dni platí.

Čo to pre vás znamená? Ak si prenajímate vozidlo na dlhšiu dobu ako na jeden deň, cena prenájmu bude rovnaká bez ohľadu na čas požičania. Ak chcete vozidlo mať čo najdlhšiu dobu, vyberte čas odovzdania vozidla na začiatku dňa.

Príjemné je, že si nemusíte lámať hlavu s neskorším vrátením auta. Ak si napríklad vyberiete, že by ste radi vozidlo odovzdali krátko popoludní, ale nakoniec nebudete stíhať, môžete sa dohodnúť s majiteľom na neskoršej hodine v ten deň a cena prenájmu sa nezmení. V takomto prípade nás o tom informujte na našej zákazníckej linke.

Ako môžem ušetriť na dlhších prenájmoch?

Cena prenájmov sa samozrejme predovšetkým odvíja od ich dĺžky. Súčasne sa však pri prenájmoch dlhších ako 3 dni uplatňujú zľavy. Úrovní so zľavou je hneď niekoľko. 

Predĺženie prenájmu

Nech už potrebujete prenájom predĺžit len o pár hodín alebo niekoľko dní, je to možné priamo z vašej aplikácie v detaile vašeho prenájmu pomocou tlačidla “Upraviť termín”. Ak je vozidlo dostupné, aplikácia vám umožní presunúť koniec rezervácie a ukáže vám cenu za predĺženie, následne sa pošle majiteľovi žiadosť o predĺženie. Aj tu platí, že peniaze sa strhnú až po potvrdení predĺženia majiteľom. Majiteľ má 24 hodín na potvrdenie, ak váš prenájom končí skôr ako za 24 hodín, tak má čas do konca prenájmu. V týchto prípadoch odporúčame spojiť sa s majiteľom a overiť si, že vozidlo je naozaj k dispozícii a majiteľ s predĺžením počíta. V každom prípade je vždy nutné mať predĺženie potvrdené v aplikácii.

Rovnako ako pri vytváraní rezervácie sa pri predĺžovaní skladá cena z prenájmu vozidla a poistenia za každý predĺžený deň, kedy sa počíta s variantou poistenia, ktorú ste si zvolili v pôvodnej rezervácii. Ak ste si pôvodne prikúpili poistenie zodpovednosti, bude pridaná aj k predĺžovaným dňom.

Ak sa vám na pôvodný prenájom vzťahovala dlhodobá zľava, je vám zľava v rovnakej percentuálnej výške aplikovaná aj na predĺžení dni prenájmu  bez ohľadu na to, o koľko dní predĺžite prenájom. Pokiaľ ste na pôvodnú rezerváciu uplatnili jednorazovú zľavu (percentuálnu z ceny alebo fixnú čiastku), tá sa už na predĺžené dni neuplatňuje.

Poistenie

Ďalšia položka ovplyvňujúca cenu požičania auta je voľba typu poistenia a dodatočné pripoistenie. Pri rezervácii máte možnosť zvoliť si medzi základným alebo prémiovým poistením. Druhé menované je trošku drahšie než základné, za to však znižuje vašu spoluúčasť a výšku depozitu z 200 € na 40 €.
Potom je tu voliteľné poistenie zodpovednosti, ktoré stojí 4 €/deň. Táto „poistka na blbosť“, ako sa jej hovorí, kryje aj také nepríjemnosti ako poškodenie interiéru, strata kľúčov od vozidla, zámena paliva či prerazenie pneumatiky.
Cena poistenia tiež klesá s počtom vašich prenájmov. Čím dlhšiu máte na HoppyGo históriu, tým lacnejšiu poistku budete mať.
O poistení sme spísali samostatný článok tu.

Vratné zálohy

Zálohy sme načali už v predchádzajúcom odseku a dokonca sme im venovali celý článok. Poďme si ale informácie o nich tiež rýchlo zrekapitulovať.

Výška vratnej kaucie závisí od typu poistenia, ktoré si vodič k prenájmu zvolí. So základným poistením s 10 % spoluúčasťou je depozit 200 €, pri prémiovom poistení s 5 % spoluúčasťou potom 40 . Táto kaucia sa vám z platobnej karty odráta v momente, keď majiteľ potvrdí rezerváciu. Kauciu zasielame späť na vašu platobnú kartu v plnej výške do troch pracovných dní od bezproblémového vrátenia vozidla.

Nadlimitné kilometre alebo nedotankovaná nádrž

Toto sú posledné dve položky, ktoré môžu zmeniť finálnu cenu prenájmu auta. Ak prejazdíte počas prenájmu dlhšiu vzdialenosť, ako vám kilometrový limit umožňoval, každý nadlimitný kilometer je spoplatnený (cenu za km si určuje majiteľ a je ukázaná v profile každého vozidla) a táto suma vám bude strhnutá z vratnej kaucie. Samotný limit sa počíta z dĺžky prenájmu – 200 km/deň. Napríklad ak si vozidlo požičiate na 5 dní, celkový limit je 1000 kilometrov. Jedinou výnimkou sú prenájmy dlhšie ako 30 dní, kedy sa denný limit znižuje na 100 km/deň.

Podobná situácia nastane, ak vozidlo vrátite s menším množstvom paliva v nádrži, než s akým ste ho obdržali. V tomto prípade je možné, dohodnúť sa s majiteľom a rozdiel doplatiť v hotovosti. Ak to necháte na našej aplikácii, čakajte vyššiu cenu o zhruba 2 € za liter za nedotankované palivo, než je aktuálny priemer pohonných hmôt.

Máte ďalšie otázky ohľadom cien, poistenia alebo čohokoľvek iného? Mrknite do našej FAQ sekcie alebo nám napíšte na podpora@hoppygo.com.

Chcete vedieť, ako prebieha prenájom krok za krokom? Alebo vás zaujíma, ako presne funguje poistenie áut pri prenájme? Potom mrknite na ďalšie články pod týmto textom.

Zdieľajte tento článok: