11 triků, jak zvládnout stěhování na vlastní pěst

Raději vyhořet, než se stěhovat?  Balení hromady věcí, zmatek, shánění přepravy – leckdo se při té představě opotí. Ono to ale nemusí být tak strašné. Dodávku seženete na HoppyGo a se zbytkem vám také poradíme. Co takhle auto měsíce Ford Transit? Do toho vtěsnáte celý váš byt a nezruinuje vám peněženku. Jak to tedy všechno zvládnout rychle, efektivně a udržet si mentální zdraví?

1. Co nepoužíváte, netáhněte s sebou

Téměř každý si schovává hromady oblečení v zadních částech šatníku – svetry od babičky, džíny ze střední. Je čas je poslat dál! Důkladně protřiďte šatník, vždyť minimalismus vládne světu. Oblečení nabídněte na Vinted, nebo ho odneste do charitativního second handu. Nepotřebný nábytek a další domácí potřeby věnujte na VšeZaOdvoz, případně je prodejte na Bazoši, nebo Marketplace Facebooku.

2. Vyfoťte si to

I v novém domově byste se měli cítit dobře. Ani by vás nenapadlo, jak moc jste zvyklí na určité rozložení věcí ve vašem obydlí. Vyfotografujte si původní umístění knih, věcí na komodách a sezení v obývacím pokoji. Jistota je jistota, o změně můžete uvažovat později. Pořiďte si i obrázek zapojení elektroniky – kdo se má ve všech těch kabelech vyznat že?

3. Než se do toho vrhnete, sbalte si tašku

Nemine vás pár dní života mezi krabicemi. Hledat v těch hromadách kartáček na zuby nezní jako zábava. Sbalte si tašku jak na týdenní dovolenou – kosmetiku, oblečení, ale třeba i krmivo pro vaše mazlíčky.

4. Správné načasování je základ

Vyrazit do centra města v určité hodiny znamená sebevraždu, natož se jím probojovávat s dodávkou. V obytné zóně volte dobu, kdy je většina lidí v práci. V oblastech s velkou koncentrací kanceláří směřujte stěhování na víkend.

5. Vyberte si vhodné auto 

Změřte si nejobjemnější položky, které potřebujete odstěhovat, rozměry vám napoví potřebnou velikost nákladního prostoru. Nikomu se nechce vozit věci na dvakrát, řiďte se tedy spíše heslem: Větší se rovná lepší. Připadá vám, že těch věcí tolik nemáte? Vyložení veškerého obsahu skříní vám změní názor. Naším stěhovacím favoritem je Ford Transit s délkou nákladového prostoru 282 cm a výškou 185 cm, jednodenní nájem vás vyjde na 888 Kč i s pojištěním. S touto prostornou dodávkou bude stěhování zas o trochu méně bolet.

6. Kde sehnat krabice

Krabice nekupujte, za drobný poplatek si je můžete půjčit od stěhovací firmy. Nejlépe to však vyřešíte přes lokální obchody, které disponují krabicemi od ovoce, zeleniny a dalšího zboží, kterých se rádi zbaví. Vyřízněte do boků krabic otvory ve tvaru madel, ať si tu práci trochu ulehčíte. Na přesun měkkých věcí dobře poslouží oblíbené IKEA tašky. Nezapomeňte na další pomocníky – lepící pásku, lámací nůž, stretch folii a bublinkovou folii na křehké předměty.

7. Barevný kód

Přidělte každé místnosti konkrétní barvu – kuchyň zelená, koupelna modrá apod. Kupte barevná lepicí kolečka nebo izolepy a každou krabici označte příslušným zbarvením. Nadepisování krabic sice také funguje, ale u páté vás to může přestat bavit a podle barev se člověk orientuje výrazně rychleji.  V novém bytě označkujte všechny místnosti, ať vaši pomocníci krabice vynáší rovnou do správných pokojů. Odpadne vám tak zoufalé ranní prohrabování krabicemi napříč celým bytem při hledání fénu a podobných nezbytností.

8. Jednoduchý přesun oblečení

Většina oblečení vám visí na ramínku? Představa, že budete muset vše sundat, složit a v novém příbytku rozbalit a zpět navěsit, vás děsí? Neztěžujte si zbytečně práci. Zavěšené oblečení navlečte do odpadkových pytlů a přesouvejte rovnou na ramínkách.

9. Kam se šroubky?

Rozmontujete skříně, postel a stůl, šrouby si hodíte do kapsy. V novém bytě to přijde – pár se jich ztratilo, zbytek se pomíchal. Šrouby a další drobné součástky vložte raději do sáčku a přilepte izolepou přímo ke kusu, ke kterému patří. Za tyto detaily se budete zpětně milovat.

10. Parkování

Pár dní dopředu vyvěste cedulku u nejbližších parkovacích míst s prosbou o volné místo v konkrétní den a časové rozmezí. Samozřejmě záleží na solidaritě místních, ale šance se alespoň zvyšují. V Praze se budete potýkat s modrými zónami, i když nemáte parkovací kartu, legálně na nich zaparkujete. Stačí zaplatit poplatek přes Virtuální parkovací hodiny.

11. V partě se to lépe táhne

Poproste o pomoc pár kamarádů, ať to netaháte sami. Ve více lidech může být za pár hodin hotovo i s úklidem. Pomocníky si však hýčkejte – připravte občerstvení a po akci náležitě poděkujte. V tom shonu a únavě vás to třeba nenapadne, ale možná se nestěhujete naposledy.

Jde to i bez stresu a obrovských nákladů, stačí jen trochu plánovat. Na HoppyGo najdete široký výběr dodávek pro malé i velké stěhování. Do hmotnosti 3,5 tuny si vystačíte s řidičským průkazem pro skupinu B, tedy osobní automobily. Nemůžete se rozhodnout, či zorientovat? Naše zákaznická podpora vám moc ráda pomůže vybrat ten správný vůz! Volejte na +420 220 311 769, případně pište na email info@hoppygo.com či Messenger.