5 rad pro majitele vozu Aneb jak na bezpečné výpůjčky

6 zásad pro majitele vozu aneb Jak na bezpečné zápůjčky

Je půjčování vozů cizím lidem opravdu bezpečné? Když dodržíte pár základních pravidel, rozhodně ano. Pro nás je bezpečnost a spokojenost našich uživatelů na prvním místě, u každé výpůjčky ale být nemůžeme. Proto jsme se rozhodli sepsat pro majitele vozů pár tipů, které k bezpečí jejich motorových miláčků značně přispějí.

1. Nikdy nepředávejte vůz dokud není výpůjčka zaplacená

Díky nové aplikaci je tato situace málo pravděpodobná, protože peníze za pronájem se z účtu řidiči strhnou již ve chvíli, kdy vy jako majitel závazně přijmete jeho poptávku. Pokud platba v systému neproběhne, má řidič k dobru 24 hodin, během kterých má dostatek času dodat na účet finance či navýšit limity na platební kartě. Obecně ale platí, že dokud vám nedorazí informační SMS, že výpůjčka byla uhrazena, klíče mu nepředávejte, ani kdyby vám řidič sliboval hory doly.

2. Vždy si ověřujte totožnost řidičů

Každého řidiče, který se registruje do naší databáze, vždy opravdu pečlivě prověřujeme. Nemůžeme ale být u každé zápůjčky a tak je na vás, abyste si jeho totožnost ohlídali. Než předáte řidiči klíčky od vozu, požádejte ho o předložení dokladu totožnosti a ověřte si, že se jedná o stejného člověka, který si poptávku vytvořil. Pokud vám odmítne doklad ukázat a nebo bude tvrdit, že doklady nemá u sebe, zavolejte na naši zákaznickou linku a vůz mu nepůjčujte.

3. Nepůjčujte vůz nikomu jinému, než registrovanému řidiči

Nikdy nepředávejte klíčky od vozu nikomu jinému, než řidiči registrovanému v našem systému. Ostatně i v našich obchodních podmínkách se dočtete, že pokud se doklady totožnosti neshodují s informacemi o uživateli, máte právo vůz nepředat a musíte nás o této skutečnosti informovat bez zbytečného odkladu (bod 8.16 našich všeobecných obchodních podmínek). 

4. Foťte…důkladně a hodně!

Může se stát, že v době výpůjčky dojde k nějakému poškození. Ať už vinou řidiče a nebo třetí strany. A právě z toho důvodu je opravdu nezbytné pečlivě nafotit váš vůz už v době předávky.

Před a po konci každé jednotlivé výpůjčky prostřednictvím aplikace pojistníka pořiďte vždy alespoň 8 fotografií exteriéru pojištěného vozidla, a to zepředu, zezadu, z pravé i levé strany, dále šikmo zepředu na celý levý bok, šikmo zepředu na celý pravý bok, šikmo zezadu na celý levý bok, šikmo zezadu na celý pravý bok. Zvenku nezapomeňte hlavně na místa, kde poškození vzniká nejčastěji. Třeba rohy vozu, disky kol anebo nárazníky.

Dále pak alespoň čtyři fotografie interiéru vozidla, a to fotografie se stavem tachometru s viditelným počtem najetých km, celkový pohled ze zadního sedadla na palubní desku, celkový stav přední části kabiny a celkový stav zadní části kabiny vozidla. Fotografie jsou pro nás a naši pojišťovnu hlavním “důkazním materiálem” při následném řešení pojistných událostí nebo kompenzací za drobné škody. V případě chybějících fotek může pojišťovna odmítnout plnit. 

5. Díky aplikaci máte telefonní kontakt na řidiče vždy po ruce

Díky naší nové aplikaci si můžete s řidičem zavolat okamžitě po potvrzení výpůjčky. Stačí použít ikonku telefonu v aplikaci a číslo na řidiče se vám automaticky zobrazí.

6. Vsaďte na Chytré auto nebo zabezpečovací systémy od Xmartonu či Jablotronu

Když můžeme mít chytré telefony, proč nemít také chytré auto? Se zabezpečovacím systémem Chytré auto od T-Mobile či od firem Xmarton nebo Jablotron budete mít detailní přehled třeba o tom, kde se momentálně váš vůz nachází a nebo kde se pohyboval. K dispozici budete mít také detailní jízdní statistiku kde se dočtete třeba kolik vůz najel, jak rychle, při jakých otáčkách a jakým stylem.