6 zásad pre bezpečné výpožičky

Je požičiavanie áut cudzím ľuďom naozaj bezpečné? Keď dodržíte pár základných pravidiel, rozhodne áno. Pre nás je bezpečnosť a spokojnosť našich používateľov na prvom mieste, pri každej výpožičke ale nemôžeme byť prítomní. Preto sme sa rozhodli spísať pre majiteľov vozidiel pár tipov, ktoré k bezpečiu ich motorových miláčikov značne prispejú.

1. Nikdy neodovzdávajte vozidlo, pokiaľ nie je výpožička zaplatená

Vďaka novej aplikácii je táto situácia málo pravdepodobná, pretože peniaze za prenájom sa z účtu vodičovi strhnú už vo chvíli, keď vy ako majiteľ záväzne prijmete jeho rezerváciu. Ak platba v systéme neprebehne, má vodič ešte 24 hodín, počas ktorých má dostatok času dodať na účet financie či navýšiť limity na platobnej karte. Všeobecne ale platí, že kým vám nepríde informačná SMS, že výpožička bola uhradená, kľúče mu neodovzdávajte, ani keby vám vodič sľuboval hory doly.

2. Vždy si overujte totožnosť vodičov

Každého vodiča, ktorý sa registruje do našej databáze, vždy naozaj starostlivo preverujeme. Nemôžeme ale byť prítomní pri každom požičaní, a tak je na vás, aby ste si jeho totožnosť overili. Než odovzdáte vodičovi kľúče od vozidla, požiadajte ho o predloženie dokladu totožnosti a overte si, že ide o rovnakého človeka, ktorý si rezerváciu vytvoril. Ak vám odmietne doklad ukázať alebo bude tvrdiť, že doklady nemá pri sebe, zavolajte na našu zákaznícku linku a vozidlo mu nepožičiavajte.

3. Nepožičiavajte vozidlo nikomu inému, než registrovanému vodičovi

Nikdy nedávajte kľúče od vozidla nikomu inému, než vodičovi registrovanému v našom systéme. Nakoniec aj v našich obchodných podmienkach sa dočítate, že ak sa doklady totožnosti nezhodujú s informáciami o používateľovi, máte právo vozidlo neodovzdať a bez zbytočného odkladu nás musíte o tejto skutočnosti informovať (bod 8.16 našich Všeobecných obchodných podmienok).

4. Foťte … dôkladne a veľa!

Môže sa stať, že v čase výpožičky dôjde k nejakému poškodeniu, či už vinou vodiča alebo tretej strany. A práve z toho dôvodu je naozaj nevyhnutné starostlivo nafotiť vaše vozidlo už v čase odovzdania.

Pred a po konci každej jednotlivej výpožičky prostredníctvom aplikácie v mobile zaobstarajte vždy aspoň 8 fotografií exteriéru poisteného vozidla, a to spredu, zozadu, z pravej i ľavej strany, ďalej šikmo spredu na celý ľavý bok, šikmo spredu na celý pravý bok, šikmo zozadu na celý ľavý bok, šikmo zozadu na celý pravý bok. Zvonku nezabudnite hlavne na miesta, kde poškodenie vzniká najčastejšie, napríklad rohy vozidla, disky kolies alebo nárazníky.

Ďalej potom aspoň štyri fotografie interiéru vozidla, a to fotografie so stavom tachometra s viditeľným počtom najazdených km, celkový pohľad zo zadného sedadla na palubnú dosku, celkový stav prednej časti kabíny a celkový stav zadnej časti kabíny vozidla. Fotografie sú pre nás a našu poisťovňu hlavným „dôkazným materiálom“ pri následnom riešení poistných udalostí alebo kompenzáciou za drobné škody. V prípade chýbajúcich fotiek môže poisťovňa odmietnuť plniť poistku.

5. Vďaka aplikácii máte telefónny kontakt na vodiča vždy po ruke

Vďaka našej novej aplikácii si môžete s vodičom zavolať okamžite po potvrdení výpožičky. Stačí použiť ikonku telefónu v aplikácii a číslo na vodiča sa vám automaticky zobrazí.

6. Stavte na Smart auto alebo zabezpečovacie systémy od Xmartonu či Jablotronu

Keď môžeme mať chytré telefóny, prečo by ste nemohli mať tiež chytré auto? So zabezpečovacím systémom smart auto od Telekomu či od firiem Xmarton alebo Jablotron budete mať detailný prehľad napríklad o tom, kde sa momentálne vaše vozidlo nachádza alebo kde sa pohybovalo. K dispozícii budete mať tiež detailnú jazdnú štatistiku, v ktorej sa napríklad dočítate, koľko automobil najazdil, ako rýchlo, pri akých otáčkach a akým štýlom.

Máte ďalšie otázky týkajúce sa výpožičiek? Mrknite do našej FAQ sekcie alebo nám napíšte na podpora@hoppygo.com.

Chcete vedieť, ako prebieha výpožička krok za krokom? Alebo vás zaujíma, ako presne funguje poistka vozidiel pri výpožičke? Potom mrknite na ďalšie články pod týmto textom.

Zdieľajte tento článok: