5 výletů, které musí podniknout každý milovník umění

Počasí nic moc, ale doma se vám sedět nechce?  Vyrazte za uměním, v galerii nezmoknete! Česko se přece pyšní řadou zajímavých institucí s moderním a současným uměním. A pokud máte všechny české galerie v malíku, poradíme vám pár neprovařených art destinací po Evropě.

1. UMĚNÍ SE ODSTĚHOVALO DO HUMPOLCE

Na půli cesty z Prahy do Brna natrefíte na industriální prostor plný umění. Zóna 8smička vznikla z bývalé továrny na vlněné látky. Za výlet stojí už samotná budova a její designový interiér, ale výstavy tomu nasazují korunu. Do února 2020 zde můžete zhlédnout výstavu Retina, která sleduje možnosti československé klasické malby posledních 30 let. Nakonec si nezapomeňte dát kafíčko v jejich stylovém Café 8smička!

Otevírací doba

ST–NE 10–18 h

Vstupné:

Jednotné 8 Kč

(Ano čtete správně, do 8smičky se dostanete za tuto symbolickou částku.)

Zdroj: 8smička.com
Zdroj: archiweb.cz

2. MODERNÍ UMĚNÍ V JEZUITSKÉ KOLEJI

Kutná Hora nabízí kromě řady historických památek i kvalitní umění. Kousek od svaté Barbory sídlí GASK Galerie středočeského kraje. Bývalé Jezuitské koleje skvěle kontrastují s vystaveným moderním a současným uměním, které se rozprostírá ve 3 traktech a 2 patrech. Časově to tedy nepodceňte. Nebojte se vyrazit s dětmi, zabaví se ve Vizuálních dílnách, kde mohou vybarvovat Picassova díla nebo šplhat na horolezecké stěně inspirované Mondrianem. A vy si můžete v klidu projít třeba výstavu Petry Malinové.

Otevírací doba

ÚT–NE 10–18 h

Vstupné:

Stála expozice 100 Kč

Jiří Trnka 200 Kč

Zdroj: gask.cz
Zdroj: gask.cz

3. NA SLOVENSKO ZA WARHOLEM

Za dílem Andyho Warhola nemusíte letět na druhý konec světa, stačí sednout do auta a vyrazit na Slovensko. Pár let po smrti pop artové ikony se v Medzilaborcích, domovině jeho rodičů, otevřelo The Andy Warhol museum of Modern Art. Sbírka čítá více než 160 děl, mezi kterými nechybí legendární plechovky Cambell Soup, Rudý Lenin nebo Warholovy autoportréty. Ve stálé expozici Street-art vs. Pop-art najdete i taková jména jako Keith Haring, Roy Lichtenstein nebo Jean-Michel Basquiat. Tak vzhůru na Slovensko!

Otevírací doba

PO–PÁ 10–16 h

SO–NE 12–16 h

Vstupné:

Dospělí 4,00 €

Studenti a senioři 2,00 €

Zdroj: slovakiatraveling.com
Zdroj: muzeumaw.sk

4. LIPSKO JE MALÝ BERLÍN

Lipsko se v posledních letech stalo magnetem pro hudebníky, umělce a další kreativce. Berlín už je přehuštěný a nájmy v něm stoupají – čas se přesunout. Přívaly kreativců a bohémů do „Hypezigu“ logicky podnítily vznik alternativních kaváren, undergroundových klubů a řady zajímavých galerií. Milovníky klasiky potěší Muzeum výtvarného umění, které prezentuje umění od středověku do současnosti. V prosklené moderní budově z roku 2004 najdete rozsáhlou sbírku holandských umělců ze 17. století. 

Otevírací doba

ÚT, ČT–NE 10–18 h

ST 12–20 h

Vstupné:

Dospělí 10,00 €

Studenti a senioři 7,00 €

Muzeum výtvarného umění Lipsko, zdroj: archiweb.cz

Na návštěvu Spinnerei si vyhraďte celý den. Tento obrovský industriální objekt schovává 12 stálých galerií, umělecká studia a designové obchůdky. V této bývalé továrně na bavlnu najdete i řadu kaváren a restaurací, nemusíte odsuď celý den vytáhnout paty.

Otevírací doba

ÚT–SO 11–18 h

Vstupné: dle galerie

Pokud vás zajímá multimediální umění, navštivte Kunstkraftwerk Leipzig sídlící v bývalé elektrárně. Imerzivní show vám působivě přiblíží dílo Leonarda da Vinci, Raffaela, nebo představí hudbu Johanna Sebastiana Bacha, jak se vám ani nesnilo. I když se Lipsko Berlínu velikostí nevyrovná, kulturní nabídkou mu šlape na paty!

Otevírací doba

ÚT–NE 10–18 h

Vstupné:

Od 11,00 €

Kunstkraftwerk Leipzig, zdroj: leipzig.travel

5. BUDAPEŠŤ: POCTA ZAKLADATELI OP-ARTU

Co se vám vybaví, když se řekne Budapešt? Budínský hrad, největší synagoga v Evropě? Maďarské hlavní město vás ale překvapí i množstvím uměleckých galerií. Nechte se ošálit optickými iluzemi ve Victor Vasarely Museum. Maďarský malíř a grafik Vasarely se řadí mezi zakladatele op-artu. Statická plátna budí dojem pohybu,  jsou hluboce abstraktní a pracují s manipulací s vizuálními podněty. Museum prezentuje široký záběr Vasarelyho děl od raných akademických kreseb až po plastiky ze 70. let.

Otevírací doba

ÚT–NE 10–18 h

Vstupné:

HUF 1400

Zdroj: vasarely.hu

Poznejte uměleckou scénu střední a východní Evropy Ludwig museum nabízí průřez tvorbou maďarských, polských a rumunských umělců od 60. let do současnosti. Unikátní sbírka čítá přes 800 děl a zajímavě mapuje umělecké a historické kontexty. V Budapešti si přijdou na své obdivovatelé avantgardy i milovníci současné tvorby.

Otevírací doba

ÚT–NE 10–18 h

Vstupné:

HUF 1600

Podzim a zima se přesně hodí pro kulturní program pod střechou. Umění obohacuje, motivuje, inspiruje – užijte si ho v těch nejzajímavějších galeriích Evropy. A když už toho budete mít plné kecky, v každé správné galerii najdete i krásnou kavárnu, kde načerpáte energii zpět. Rezervujte si auto a vyrazte za krásami umění!