Kam do prírody počas predĺženého víkendu

Leto skončilo už dávno a jeseň nám už pár týždňov naplno farbí svet okolo nás. Pripravili sme si pre vás tri tipy na nenáročné výlety, kam môžete vyraziť aj s deťmi počas predĺženého víkendu.

Chmarošský viadukt

Jedným z našich prvých tipov na výlet je Chmarošský viadukt – jedna z najkrajších technických pamiatok na Slovensku. Toto železobetónové technické dielo sa nachádza pri obci Telgárt. Chmarošský viadukt má dĺžku 113,6 metra a výšku 18 metrov. Neďaleko sa nachádza aj Telgártsky viadukt, ktorý dosahuje výšku 22 metrov a jeho dĺžka je 86 metrov. Celý tento komplex spolu s tunelom, tzv. “Telgártska slučka” je dlhá 2,3 kilometra. Dielo bolo postavené v 30. rokoch 20. storočia na trati 173 Červená Skala – Margecany. Je to historicky prvá členená oblúková konštrukcia zo železobetónu v Československu. 

Tieto diela sa nachádzajú priamo pod Kráľovou hoľou neďaleko obce Telgárt, ak si budete chcieť urobiť dlhšiu prechádzku, môžete sa vydať na chodník vedúci až na Kráľovu hoľu.

Rozhľadna Veľká Homoľa

Ďalším z tipov je rozhľadňa nachádzajúca sa na vrchole pohoria Veľká Homoľa neďaleko Modry. Vrchol pohoria má 709 metrov a jedným z 11 malokarpatských vrcholov, ktorý presahuje túto výšku. Na vrchole sa nachádza rozhľadňa v jej blízkom okolí sa nachádza aj menší prístrešok a lavičky so stolíkom, kde si môžete oddýchnuť. Z vrcholu ako takého nie je žiadny výhľad, keďže je obkolesený lesom.

Pre panoramatický výhľad je nutné sa vydať na rozhľadňu, ktorá ma výšku 20,4 metra a je tvorená z drevenej konštrukcie. Je nutné zdolať celkovo 120 schodov a 6 poschodí. Za to získate odmenu vo forme výhľadu. Pri ideálnom počasí je možné dovidieť až na Tribeč, Považský Inovec, Strážovské vrchy a Vtáčnik. K rozhľadni je možné dostať sa z rôznych smerov a jedná sa o nenáročnú prechádzku vhodnú aj pre deti.

 

Hrad Devín

Ďalší z tipov je Hrad Devín nachádzajúci sa v Bratislave. Devínsky hrad patrí k najstarším historicky doloženým hradným objektom na Slovensku. Jeho minulosť siaha až do predhistorických dôb. Hrad sa nachádza na brale nad sútokom riek Dunaja a Moravy. V jaskyniach hradu je inštalovaná expozícia s názvom “Stavebný vývoj hradu Devín”. V rozsiahlom areáli sa prezentujú odkryté základy veľkomoravského kostola a ranokresťanskej kaplnky. Na úbočí hradu dominuje Panenská veža, ktorá bola v minulosti vyobrazená na starších slovenských minciach.

Pri ceste na hrad Devín autom môžete zaparkovať priamo pod hradom. Výlet na hrad rozhodne bude patriť k tým menej náročným a zvládnu ho aj vaše deti. Vďaka svojej bohatej histórií je rozhodne zaujímavý a stojí za návštevu.

 

Zdieľajte tento článok: