Zajímavá místa, která si užijete hlavně v zimě

Může se zdát, že k zimě se nejvíc hodí indoor aktivity. Teď vás ale vyvedeme z omylu! V zimě se vyplatí vyrazit do přírody. V Česku najdete okouzlující lokace, kterým to nejvíc sluší právě v zimním období. Nasaďte čepici, přibalte termosku s čajem a vyrazte na výlet.

KOUŘÍCÍ KOPEC

➤ Vrch Boreč

Nebojte, v Čechách nedýmá sopka. Z Borečského vrchu stoupá v zimních měsících kouř díky trhlině na úpatí kopce ta pojímá studený venkovní vzduch, který se v puklinách uvnitř hory ohřívá a poté ve vrcholové části vychází až o 20 stupňů teplejší zpět do ovzduší. Fascinující, že? Za tímto ojedinělým geologickým jevem vyrazte k Lovosicím do Českého Středohoří. Určitě vyzkoušejte tříkilometrovou okružní naučnou stezku, která vede od kapličky v Režném Újezdu. Nadšence seznámí s geologií a botanikou a zbytek uchvátí panoramatickými vyhlídkami.

Vrch Boreč
Zdroj: mapio.net

LEDOVÉ KRÁLOVSTVÍ

Jeskyně víl 

Ve skalním převisu na pravém břehu řeky Křinice vás čeká výjev jako z pohádky. V zimě zde vyrůstají ze dna i stropu jeskyně rampouchy různých velikostí a tvarů. Dle nich také nese jeskyně název – připomínají totiž malé víly se závoji. Mezi rampouchy zapalují turisté svíčky, tvoří se tak neopakovatelná světelná podívaná. Pokud chcete udělat dobrý skutek, vyhořelé zbytky svíček odneste, na jaře totiž většinou připomíná jeskyně spíše skládku. 

Jeskyně víl
Autor: Aleš Ječmen

VODOPÁDY Z LEDU

Brtnické ledopády 

Neuvěřitelná podívaná se vám naskytne v Českém Švýcarsku. Už jste někdy viděli vodopády z ledu? Tzv. ledopády se v zimě vytvářejí z tajícího sněhu v převisech pískovcových stěn. Obyčejně se voda v pískovcových skalách vsákne, zde ale stéká po hraně skal a tvoří tak obrovské rampouchy. Ty navíc díky křemičitým a železitým pískům hrají všemožnými barvami od smetanově bílé, červené až po hnědou. Brtnické ledopády tvoří hned několik útvarů a každý má svůj vlastní název Velká a Malá kaskáda, Varhany, nebo třeba Betlém. A důležitý tip na závěr – nezapomeňte přibalit kvalitní boty, které nekloužou.

Zdroj: ceskesvycarsko.cz

ZAHŘÁTÍ V JESKYNI

  Zbrašovské jeskyně 

Za tímto jedinečným jeskynním systémem vyrazte do malebného údolí lázní Teplice nad Bečvou. V podzemí se nachází složitý komplex chodeb, komínů a puklin. Přístupná trasa je však bezpečná a měří necelých 400 metrů, s výkladem vám nezabere více než hodinu. Jeskyně proslula především díky výzdobě z minerálů aragonitu, ale i Koblihové síni či gejzírovým stalagmitům dosahující výše až dvou metrů. Jedná se o nejteplejší jeskyně v České republice s celoroční teplotu 14,5 °C, což v zimě určitě oceníte.

Foto: Aleš Spurný

Ještě než přivítáte jaro, nezatracujte výlety do přírody. Česká republika je bohatá na přírodní zajímavosti, které vás okouzlí hlavně v zimě. Mocné ledopády můžete jen těžko obdivovat mimo zimní sezónu. Nepodceňte však výběr oblečení, ani volbu vhodného auta, které vás na místo v pohodlí dopraví. Díky široké škále filtrů na HoppyGo ho najdete raz dva.