Kam na výlet do národných parkov

Leto je už za rohom a to znamená len jedno – výlety! Vyrazte s nami na cesty po Slovensku do národných parkov. Poďte oslaviť s HoppyGo Európsky deň národných parkov a navštívte tie najkrajšie chránené územia. Európsky deň národných parkov je deň, kedy slávia svoje prínosy. Cieľom tohto dňa je zvýšiť povedomie o ich prínose. Tipy na niektoré z nich aj s ďalšími informáciami nájdete v článku.

 

Tatranský národný park 

Tento park vznikol už v roku 1949 a už od dávna láka turistov svojimi mohutnými horami a krásnymi Plesami. Najväčším lákadlom Tatier sú nepochybne hory. Súčasťou parku je aj takzvaný symbol Slovenska, hora Kriváň, ktorá má výšku 2 494 metrov. Najvyššia hora Slovenska je však Gerlachovský štít s výškou 2 654 metrov. Na tento vrchol je však možné sa dostať bez väčšej námahy a to za pomoci lanovky. Po ceste je možné sledovať kamzíky, svište či dokonca orly skalné. Všetky spomenuté zvieratá sú prísne chránené. Nájdete tu aj dostatok chodníkov a to až 600 kilometrov značených trás a viac ako 300 kilometrov značených cyklotrás. Nezabudnite však, že turistické chodníky vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku sú otvorené od 15. júna do 31. októbra.

Zdroj (https://slovakia.travel/tatransky-narodny-park)

Národný park Nízke Tatry

Je to najväčší park u nás s nespočetným množstvom nádherných miest. Leží medzi údoliami riek Váh a Hron. Tento park je vyhľadávaný napríklad pre najkrajšie hrebeňovky na Slovensku. Nachádza sa tu viac než 840 kilometrov značených trás a 15 náučných chodníkov. Trasy vedú prevažne cez dlhé doliny, trávnaté hole a kamenné vrchy. Národný park charakterizujú dlhé doliny, hlboké kaňony a strmé bralá. Pre fyzicky zdatnejších jedincov sa ponúka možnosť vystúpiť na najvyššie nízkotatranské končiare Chopok a Ďumbier. V tomto parku sa nachádza takisto aj komplex Demänovských jaskýň.

Zdroj (https://slovakia.travel/en/national-park-of-nizke-tatry)

Národný park Veľká Fatra

Územie tohto parku je rozmanitým a výrazne členitým povrchom, kde nájdete množstvo turistických chodníčkov. Tie vás privedú napríklad aj na najvyšší vrch Ostredok, ktorý dosahuje výšku 1 595 metrov nad morom. V tejto oblastí sa nachádza až 531 jaskýň no sprístupnená je len jedna z nich, a to Harmanecká jaskyňa. Ak máte chuť na dlhšiu túru môžete sa vydať na Veľkofatranskú magistrálu, ktorá meria až 49 kilometrov. Park je známy aj ako najväčšie nálezisko pôvodného výskytu ihličnatého tisu obyčajného v Európe. Ak máte radi históriu rozhodne vás zaujme skanzen Vlkolínec, ktorý je zapísaný na zoznam UNESCO.

Zdroj (https://slovakia.travel/en/national-park-of-velka-fatra)

Národný park Pieniny 

Svojou rozhlohou je to najmenší národný park, no krásou rozhodne nezaostáva. Rozprestiera sa na severovýchode Slovenska na hraniciach s Poľskom. Park je bohatý na vzácne druhy rastlín a takisto je pestrý na rôzne druhy fauny.  Obdivovať krásy tohto parku je možné aj z rieky Dunajec, ktorá preteká parkom. Táto rieka láka turistov splavom, počas ktorého si užijete nádherné scenérie. Ak ste však skôr za prechádzku, vydať sa môžete na Haligovské skaly alebo na najvyšší vrch Tri koruny, ležiace na poľskej strane parku. 

Zdroj (https://slovakia.travel/en/national-park-of-pieniny)

Národný park Poloniny

Národný park Poloniny vznikol na území východných Karpat v roku 1997. Predstavuje oblasť s najvyšším percentom slovenských pralesov, ktoré tvoria najmä bukové stromy. Park sa rozprestiera aj ďalej na územie Poľska a Ukrajiny a patrí na patrí do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V súčasnosti je to jediné územie, kde sa vyskytuje voľne žijúca populácia zubra hrivnatého. V oblasti je možné takisto stretnúť vlkov či medvede a takmer 80 % rozlohy tvoria lesy. Ak si chcete oddýchnúť od ruchu mesta, toto môže byť pre vás to pravé orechové. 

Tip na výlet v Česku – Sky bridge 721

Ak by ste si ale predsa chceli vydať na trochu netradičný výlet, no zároveň stále ostať v prírode, odporúčame navštíviť novo otvorený najdlhší vysutý most na svete u našich susedov. Zažijete prechádzku medzi horskými hrebeňmi Slamník a Chlum vo výške takmer 100 metrov nad zemou. Určite netreba zabudnúť ani na náučný chodník Most času, ktorý je obohatený o prvky rozšírenej reality. Potrebujete k tomu len smartfón a prístup na internet. Ak sa rozhodnete vydať na prechádzku mostom, nezabudnite si kúpiť lístok online, kde si takisto môžete vybrať čas návštevy.

Zdroj (dolnimorava.cz)

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhej strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: