Nápady na jednodenní pěší výlety

Pobyt v přírodě má prokazatelně pozitivní vliv naše zdraví, byť byste vyrazili ven i jeden den. Podzim krásně zbarvil krajinu a my vybrali pár míst na jednodenní výlet 

Plešné jezero na Šumavě

Toto jezero je ledovcového původu a opravdu stojí za návštěvu. Samotné jezero leží ve výšce 1090 metrů a je částečně ohraničeno svahem jedné z nejvyšších hor Šumavy – Plechého (1378 m.n.m.).

K jezeru se můžete vydat z Nové Pece nebo osady Jelení. Cesta k jezeru vede po asfaltové cestě, což jistě ocení cyklisté a rodiny s kočárky. Pokud ale chcete vidět jezero z ptačí perspektivy, vyrazte na vrchol Plechý po okružní jezerní cestě. Na stezce narazíte Pomník Adalberta Stiftera a část cesty půjdete po česko-rakouské hranici. Výhledy s Lipnem v pozadí jsou dechberoucí.

Zdroj: kudyznudy.cz
Zdroj: cestydoprirody.cz
Previous slide
Next slide

Vyhlídka Ořešník

Kousek od Liberce se nad přírodní rezervací, Jizerskohorskou bučinou, tyčí ve výšce zhruba 800 m.n.m. skalní vyhlídka Ořešník. Visty z tohoto místa jsou krásné a přístup k vyhlídce je celkově, až na strmější pasáže, snadný. Na vrchol vedou schůdky, které jsou vytesané přímo do skály.

Pokud vám nebude stačit pouze dosáhnout vrcholu Ořešníku, zkuste i menší pěší výlet kolem přírodní rezervace. Je to ideální prostředí na strávení volného dnu.

Zdroj: mestohejnice.cz

Skryjská jezírka

Na chvíli se přesuneme do Středních Čech, konkrétně na Křivoklátsko. Nedaleko obce Skryje se nachází dvě stejnojmenná jezírka, zasazená do skalní průrvy. S atmosférou podzimního lesa jsou jezírka opravdu malebná a pokud hledáte destinaci pro příjemný jednodenní výlet, tohle by mohlo být ono.

Oblast jezírek je chráněnou rezervací. Můžete tu narazit na raky, ledňáčky nebo vydry. Chovejte se zde tedy ohleduplně (což samozřejmě platí také pro všechny další oblasti)

Zdroj: rozhlas.cz
Zdroj: rozhlas.cz
Zdroj: rozhlas.cz
Previous slide
Next slide

Cinibulkova stezka

Tato naučná stezka vás provede přes nemalou část Kokořínska. Projdete si místní skalní útvary, část cesty také vede po poli a lesních cestách. Stezka je zhruba 9 kilometrů dlouhá a celkově nenáročná. Jeden z úseků mezi skalami je nicméně prudší a ke slovu přijdou i řetězy, z tohoto důvodu není vhodná pro psi a děti.

Trasa začíná v Mšeně u Městských lázní. Jedná se o naučnou stezku, jejíž cílem je vás seznámit s faunou i flórou CHKO Kokořínska, místní geologií, a dokonce i historií. Během výletu můžete vyplnit zábavné pracovní listy, které najdete na tomto odkaze v PDF.

Zdroj: kudyznudy.cz
Zdroj : kudyznudy.cz
Previous slide
Next slide

Krásy Žďárských vrchů

Další skvělou oblastí na prozkoumání jsou Žďárské vrchy. Nepříliš frekventovaná přírodní rezervace, která je skvěle dostupná z Prahy i Brna, se pyšní krásnou přírodou, výhledy i historií. Jistě tak stojí za návštěvu.

Našli jsme pro vás 11 kilometrů dlouhý okruh, který je ideální na denní výlet. Je vhodný pro všechny věkové kategorie, je ale dobré počítat s tím, že profil trasy je poněkud členitý, tedy není úplně nejvhodnější pro kočárky. Po cestě narazíte na zatopený lom, velký rybník uprostřed lesa a řadu skalních úkazů. S trochou štěstí se vám povede narazit i na místní faunu – například vydru, výra, volavky či dokonce orly.

Zdroj: vysocina.eu
Zdroj: vysocina.eu
Zdroj: vysocina.eu
Previous slide
Next slide

Hora Smrk v Beskydech

Zatím jsme v našem výčtu míjeli východní regiony ČR, Beskydami to hodláme opravit. Mohli bychom zmínit Lysou Horu nebo Javorník, pokud ale vyjde počasí, nebudeme jediní, koho tyto destinace napadnou. Budeme originálnější!

Jestli krásná příroda a výhledy jsou to, po čem vaše srdce touží, potom by vás mohl zaujmout vrchol Smrk. Tato hora se tyčí nad Beskydy ve výšce 1276 m.n.m. a za hezkého počasí nabízí úžasné výhledy.

Na Smrk vede řada cest, mnohé z nich jsou značeny turistickými značkami a je tedy zcela na vás, jakou trasu vyberete a na jakou náročnost trasy se cítíte. Ať už se vydáte na vrchol jakkoliv, zanecháváme tady fotografie krásných výhledů, abyste věděli, na co se těšit.

Zdroj: nature.hyperlink.cz
Zdroj: natreku.cz
Previous slide
Next slide

Co je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 1800 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše. 

Kratší pěší výlety nejsou zrovna to co hledáte? Mrkněte na naše tipy co podniknout teď na podzim, kam na delší trek nebo na in-line brusle.

Sdílejte tento článek na: