jarní příprava auta

Jarná kontrola vozidla

Letné pneumatiky alebo správne ostrekovače? Je toho viac! Jarná motoristická sezóna klope na dvere a nastáva čas pripraviť vaše vozidlo na premávku v teplých mesiacoch tohto roku. Tak si spoločne posvietime na to, čo by ste nemali zabudnúť a, čo sa oplatí po zime skontrolovať a, čo radšej rovno vymeniť.

Kedy prezuť pneumatiky a, čo má obsahovať povinná výbava vozu

Najprv trochu litery zákona.  Podľa §38, zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke v znení neskorších predpisov majú vodiči povinnosť použiť zimné pneumatiky v období od 15. novembra do 31. marca, “ak je na cestách súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, alebo je vzhľadom k poveternostným podmienkam predpokladať, že sa na pozemnej komunikácii behom jazdy môže vyskytnúť súvislá vrstva snehu, ľad, alebo námraza”

Letné pneumatiky majú odlišné vlastnosti ako zimné, prezuť sa oplatí vo chvíli, keď sa už priemerné denné teploty držia nad 8 stupňov Celzia. Myslite taktiež na včasnú rezerváciu termínu prezutia v pneuservise. Akonáhle sa dvihnú vonkajšie teploty v pneuservise.

Povinná výbava automobilu

Bez čoho sa vaše vozidlo rozhodne nezaobíjde?

  • Výstražný trojuholník
  • Reflexná vesta
  • Lekárnička

Ak máte vozidlo s pneumatikami, ktoré indikujú defekt a umožňujú núdzový dojazd alebo je automobil vybavený prostriedkami pre bezmontážnu opravu defektu, ktorá umožňuje dojazd, prípadne máte v poistení zahrnutú asistenčnú službu, nie je potreba mať vo výbave náhradné koleso, kľúč na na matice a príručný zdvihák. 

Vozidlá poistené cez HoppyGo majú zaistenú asistenčnú službu v rámci prenájmu.

Kontrola klimatizácie, kabínový filter a stierače

Cez zimu zvykne byť klimatizácia “uložená v zimnom spánku” a zapína sa len sporadicky. Až pri prvom spustení na jar väčšinou zistíte či behom tohto obdobia nevznikli plesne alebo huby. Zbaviť sa ich môžete špeciálnymi dezinfekčnými sprejmi či rovno zariadiť čistenie celej klimatizácie v servise a prípadne aj doplnenie náplne. 

Okrem klímy je na jar vhodné vymeniť aj kabínový (peľový) filter.  A to skôr než príroda rozkvitne. Vyššie zmienené dva kroky ocenia rozhodne všetci alergici.

Kedy kúpiť nové stierače?

Ak nejaká súčasť bežných spotrebných súčiastok auta počas zimy skutočné trpí, tak sú to gumičky stieračov. Jednak im príliš neprospieva kolísanie teplôt, pri ktorom môžu popraskať, a tak zanechávať nezotrené linky, ktoré vytočia nejedného vodiča k nepríčetnosti. Okrem toho sa v zimnom období stieraním zamrznutého okna narušuje priľnavosť stieračov, takže vám budú pri použití na jar pravdepodobne oskakovať od okna. Aby nové stierače doslova plávali, doprajte im taktiež novú – letnú zmes do ostrekovačov.

„Stierače stierajú! Ostrekovače striekajú!“

Prevádzkové kvapaliny

Keď už budete pri výmene zmesi do ostrekovačov otvárať kapotu, skontrolujte taktiež dôležité náplne. Výmena oleja po prejdení určitého počtu kilometrov síce patrí k pravidelným servisným úlohám, ale určite sa po zime oplatí zmerať či je jej dostatok. Nepodceňte taktiež stav chladiacej a brzdovej kvapaliny. Pokiaľ si s kontrolou neviete dať rady, zverte svojho miláčika servisu.

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: