Ideme do hôr! Ako vybrať to správne auto?

Zasnežené hory lákajú k mnohým zo zimných radostí, čí už na jednej doske alebo na lyžiach. Cesta do hôr môže pre motoristov skrývať mnoho úskalí. Na niekteré z nich platí len dobrá príprava, ale mnoho iných môžeme obmedziť či úplne eliminovať správnou voľbou automobilu. Aké auto si teda vybrať na výlet do hôr?

A pokiaľ nemáte vlastné auto, alebo sa do vlastného s batožinou pre celú rodinu nevojdete, požičajte si na HoppyGo auto, ktoré vám bude vyhovovať v každom detaile. 

HLAVNÉ JE SA TAM DOSTAŤ

Nech už máte v horách akékoľvek plány, zo všetkého je najdôležitejšie to, aby ste sa na miesto dostali bezpečne, v poriadku a bez zbytočného stresu. Pre vodičov, ktorí strávia väčšinu času v nížinách a sneh na cestách tak nie je ich denným chlebom, to znamená vybrať si auto, ktoré je pre horské výlety čo najlepšie pripravené. K tomu je potrebné nielen vybrať vhodný model, ale taktiež sa uistiť, že je vybavené všetkým, čo môžete potrebovať.

Prvou a najdôležitejšiou otázkou sú pneumatiky. Bez kvalitného zimného obutia nemá zmysel sa o cestu do hôr vôbec pokúšať. Uistite sa preto, že vami vybrané auto má obuté zimné pneumatiky. 

HoppyGO TIP:

Na HoppyGo je možné vyhľadať autá so správnym obutím pomocou filtru Zimné pneumatiky.

Ak mierite do horského strediska o ktorom viete, že k nemu vedú udržiavané cesty a nehrozí stretnutie s extrémnymi podmienkami ako sú záveje, snehové jazyky, hlboký sneh alebo zľadovatelá cesta, zrejme bude kvalitné obutie dostačujúce k tomu, aby ste sa do cieľa vašej cesty vyškrabali viacmenej s akýmkoľvek autom.

Možno ale idete niekam, kde si vyššie spomenutým nemôžete byť tak celkom istý. Potom je na mieste začať uvažovať o tom, že auto by malo spĺnať aj niekoľko ďalších podmienok. 

Je pohon 4×4 univerzálnym riešením?

Tým prvým čo vám napadne, je pohon všetkých kolies. Ten síce nie je univerzálnou zárukou bezpečnosti na snehu a ľade – je dobré nezabúdať, že pri pri brzdení vám 4×4 naozaj nepomôže – ale môže znamenať rozdiel medz tým, či sa na zrádny kopec dostanete alebo ostanete stáť pod ním.

V prípade, že na vašej plánovanej ceste hrozí vysoká snehová pokrývka, prípadne snehové jazyky a záveje, nemusí byť štvorkolka spásou a riešením všetkých problémov. Ak sa však ocitnete v situácii, že je snehová pokrývka vyššia než svetlá výška vašeho auta (pri bežných osobných autách väčšinou medzi 10 – 15 centimetrami), zostanete „ležať na bruchu“ a ani pohon všetkých kolies vám nepomôže. V týchto situáciách sú v značnej výhode off-roady či vozy kategórie SUV (prípadne aj niektoré vyvýšené kombi ako je Škoda Octavia Scout). Ich vyšší podvozok im umožní prejsť aj snehovú nádielku, ktorá je pre bežné nižšie položené autá neprejazdná.

Posledným detailom, ktorý však môže byť pre váš úspešný príjazd do cieľa kľúčový sú snehové reťaze. Tie vám pomôžu tam, kde už ani zimné pneumatiky nemajú priľnavosť a bezmocne sa pretáčajú. Len tak ich mať ale v kufri nestačí – radšej sa pred odjazdom uistite, že viete ako ich správne nasadiť. Snažiť sa na to prísť až vo chvíli, kedy stojíte beznádejne uviaznutý v kopci a s kolónou za chrbtom povedie len k zbytočnému stresu.

Takže si to zhrňme: Základom pre cestu do hôr sú zimné pneumatiky a pokiaľ je to možné, mali by ste mať v kufri sadu snehových reťazov (a vedieť ako ich použiť). Ak si chcete byť naozaj istý, radšej zvoľte SUV s pohonom všetkých kolies.

HoppyGO TIP:

Môžete taktiež vyfiltrovať autá s 4×4, snehovými reťazmi či kategóriu SUV (a dalšie varianty karosérii).

ABY SA VŠETKO VOŠLO

Na letnú túru po horách môžete vyraziť takmer v čomkoľvek, do čoho sa sami vojdete. Batoh s desiatou a pláštenka sa vojde aj do tých najmenších áut. Ale zimné výlety do hôr väčšinou znamenajú mnoho neskladného vybavenia, ktoré je potrebné nejakým spôsobom prepraviť. Poďme sa pozrieť na to, aké máme možnosti.

Asi prvým riešením, ktoré väčšinu ľudí napadne, je, že lyže a snowboardy patra na strechu. Ak má vami vybrané auto strešný nosič alebo ešte lepšie box, máte nasjkôr vyhraté. Vyvavenie pre zimné radovánky poputujú na streche a celá kabína aj batožinový priestor zostane voľný pre vás a vašu batožinu.

Niektoré autá si ale s cestou do hôr poradia aj bez toho, aby bolo nutné na ne vešať doplnkovú výbavu. Moderné autá sú často vybavené takzvaným skivakom, teda vrecom na lyže či snowboardy, ktorý je možno prestrčiť otvorom v zadných sedačkách, takže je vaša zimná výbava čiastočne v kufri a čiastočne v interiéri, ale vďaka vaku nehrozí, že ušpiní vás alebo požičané auto.

V mnohých ďalších prípadoch si poradíte aj omnoho jednoduchšie. V závislosti na tom, koľko vás do hôr pôjde, môže byť riešením jednoduché sklopenie zadných sedadiel (alebo len jedno z nich) a priestoru na lyže či snowboardy je naraz neúrekom. Predpoklad pri takotom cestovaní je ale v maximálne dvoch či troch (pri čiastočnom sklopení sedadiel) ľudoch. Snowboardy sa v niektorých prípadoch vojdú do batožinového priestoru bez nutnosti sklápania sedadiel, ale v takomto prípade je ešte dobré si vopred overiť rozmery kufru a porovnať ich s rozmermi vlastného snowboardu či lyží.

NA ZÁVER TROCHU POHODLIA

Protože výlet do hôr má byť predovšetkým radosť, nie je dôvod si ho kaziť zbytočným nepohodlím. To vám môže na horách spôsobiť predovšetkým zima – nie je zrovna príjemné, keď prechladnutí a unavení po celom dni lyžovania nasadnete do premrznutého auta a na studených sedačkách čakáte, než začne hriať topenie. Preto nie je odveci pozrieť sa, či má vami zvolené auto vyhrievané sedadlá  a ideálne aj volant (šoférovať v lyžiarských rukaviciach fakt nie je dobrý nápad, prídete o cit v rukách a len ťažko zvládnete zrovnať prípadný šmyk). Úplne ideálnym riešením je aj nezávislé topenie, ktoré si môžete zapnúť pred odjazdom a nastupovať potom do príjemne vyhriatého auta.

Už viete, aké auto si požičiate na vašu dovolenku v horách? Prehliadnite si našu celú ponuku a využijte možnosť vyfiltrovať si autá so strešným boxom a snehovými reťazmi. Štastnú cestu!

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: