Diaľničné známky 2022 – najdôležitejšie informácie

Rok 2022 je tu a určite mnohí z vás uvažujú práve v tomto období o kúpe novej diaľničnej známke. V tomto blogu si ukážeme kde a ako je možné známky zakúpiť a takisto ich ceny.

Ako kúpiť známku?

Na rozdiel od papierových známok, je možné kúpiť tie elektronické z pohodlia domova, či počas cesty cez telefón v aplikácii. Elektronické známky je možné kúpiť aj na oficiálnej stránke eznamka. Tu si vyberiete spôsob platby, typ známky – môžete si vybrať či chcete známku pre vozidlo alebo prípojné vozidlo kategórie O1 a O2. V ďalšom kroku si zvolíte platnosť diaľničnej známky. Následne vyplníte EVČ vozidla, krajinu kde bolo registrované, zadáte svoj e-mail a pokračujete na platbu. Po platbe by ste mali dostať do e-mailu všetký potrebné informácie aj s dokladom o platbe. Ak ste sa náhodou pomýlili, tak máte stále možnosť opravy a to do 15 minút od platby za známku.

Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť

Cena

Cena známok ostáva pre tento rok nemenná a pre osobné vozidlá do 3,5 tony bude stáť ročná známka 50 EUR365-dňová známka rovnako 50 EUR a ocenia ju najme tí, ktorí si kúpia auto v priebehu roka, tým pádom nemusite zbytočne platiť za známku, ktorej platnosť je do konca januára ďalšieho roka ale jej platnosť bude trvať presne rok od dňa zakúpenia. 30-dňová za  14 EUR a 10 dňová za 10 EUR.

Medzi výnimky aj naďalej v roku 2022 patria osoby, ktoré sú držiteľmi ZŤP preukazov.

Typ známky Cena
Ročná
50 €
365-dňová
50 €
30-dňová
14 €
10-dňová
10 €

Kde kúpiť známku?

Najjednoduchšou a zrejme aj najrýchlejšou cestou kúpa online alebo prostredníctvom aplikácie cez smartfón. Napriek tomu, je možné že stále mnoho vodičov bude kupovať známku na predajných miestach. Zoznam miest, kde je možné zakúpiť diaľničnú známku fyzicky nájdete po kliknutí tu.

V súčastnosti aplikácia podporuje platformy iOSAndroid ale aj Huawei.

Pomýlili ste sa?

Ak ste sa pomýlili pri písaní EVČ nezúfajte. Pri chybne zadaných údajoch je možné požiadať o zmenu a to do 15 minút od zaplatenia. Pre riešenie ďalších podnetov, žiadostí a reklamácií môžete vyplniť tento formulár.

Overenie platnosti

Ak si nie ste istý platnosťou diaľničnej známky, stačí navštíviť stránku eznamka. Do zobrazených okien zadáte EVČ vozidla a krajinu registrácie vozidla. Systém vám ihneď zobrazí to, či môžete bez obáv ďalej cestovať po diaľniciach alebo je potrebné zakúpiť novú známku.