Čo signalizujú kontrolky na palubovke?

Určite sa vám už stalo, že sa na palubnej doske rozsvietila kontrolka a nevedeli ste čo znamená, prípadne čo v tej chvíli robiť. V článku nižšie si vysvetlíme tie najdôležitejšie z nich a povieme čo robiť keď sa rozsvietia.

Na čo slúžia kontrolky? A ako sa delia podľa závažnosti?

Občas sa stane každému z nás, že po rozsvietení kontrolky na palubnej doske nevieme čo presne znamená alebo signalizuje. Niektoré z nich sú viac dôležité ako ostatné a preto je dobré poznať aspoň niektoré z nich. Môžu napríklad signalizovať závadu v pohonnej sústave alebo nedostatok prevádzkových kvapalín. No môžu signalizovať takisto aj napríklad kritické poruchy kedy je nutné okamžite zastaviť a vypnúť motor. Medzi najčastejšie sa zobrazujúce kontrolky patria tieto štyry – batéria, olejnička, teplomer a výkričník.
Kontrolky sú rozlíšené podľa závažnosti problému, na ktorý odkazujú. Ich celý zoznam nájdete v návode na obsluhu k autu. Bližšie si  niektoré z nich popíšeme v tomto článku.

Delenie podľa závažnosti

Zelené kontrolky

Zelené kontrolky signalizujú alebo zobrazujú znaky s hlavne informačným charakterom a teda neupozorňujú na závady alebo problémy ale naopak, zobrazujú správnu funkčnosť vozidla a možnosť jazdy bez problému na vozidle.

Oranžové kontrolky

Rozsvietenie týchto kontroliek znamená to, že auto si zaslúži vašu pozornosť a zrejme nie je všetko v poriadku. Tieto kontrolky môžu upozorňovať na možný problém. Pokračovaniu v jazde rozsvietenie nebráni no napriek tomu by ste mali spozornieť a na najbližšom možnom mieste auto odstaviť a skontrolovať, prípadne ísť na kontrolu do servisu.

Červené kontrolky

Ak sa vám rozsvieti akákoľvek kontrolka červenej farby, je zrejmé že by ste mali spozornieť a čím skôr začať riešiť problém na ktorý odkazuje. Nepanikárte a hlavne neprestávajte venovať dostatočnú pozornosť vozovke a situácii na nej. Následne na najbližšom možno mieste odstavte vozidlo a skúste skontrolovať vozidlo. Ak sa vám kontrolka zobrazuje aj naďalej je nutné navštíviť servis.

Medzi najbežnejšie patria:

Symbol výkričník – brzdy

Táto kontrolka väčšinou symbolizuje nedostatočné uvoľnenie ručnej brzdy, ktorú je potrebné pred jazdou uvoľniť. Môže sa objaviť aj vo forme blikania na palubovke a v tomto prípade sa nás auto snaží upozorniť na nízku hladinu brzdovej kvapaliny.

Skontroloujte teda jej množstvo a v prípade potreby ju dolejte. Ak nemáte vo vozidle dostatok kvapaliny na doplnenie, odporúčame v jazde nepokračovať a zavolať odťahovú službu.

Symbol olejnička – tlak motorového oleja

Ak sa rozsvieti červená olejnička za jazdy okamžite zastavte a vypnite motor. Ide zrejme o tlak oleja. Skúste počkať 10 – 15 minút a následne skontrolovať stav hladinu oleja. Ak je nízka – musíte doliať olej. Nezabudnite, že pre každý motor sa môže druh oleja líšiť podľa viskozity. Prečítajte si pred prípadným doplnením oleja v manuály k autu to, aký olej je najvhodnejší pre váš model auta. Ak táto kontrolka nezmizne ani po doplnení oleja, ide zrejme o vážnejšiu závadu.
Ak so sebou nemáte olej je vhodné zavolať odťahovú službu. Neodporúčame sa nechať ťahať.

Symbol teplomer – teplota alebo množstvo chladiacej kvapaliny

Ak svieti – kvapalina je prehriata alebo jej nie je dostatočné množstvo. Je nutné počkať až kým vypnutý motor nevychladne a teplomer neukazuje teplotu nižšiu ako zhruba 60 stupňov. V opačnom prípade sa môžete popáliť. Následne otvorte kapotu a skontrolujte stav nádrže kvapaliny a prípadne ju doplňte ak je pod ryskou. Ak so sebou nemáte chladiacu zmes tak môžete doliať aj obyčajnú vodu, no po jazde je vhodné ihneď doplniť správnu zmes chladiacej kvapaliny.

Symbol airbag

Kontrolka zobrazujúca airbagy by mala vždy po štarte sama zhasnúť. Jej zobrazenie totiž môže spôsobovať aj krátkodobý výpadok elektroniky, kedy by ale airbagy mali ostať stále funkčné. Svietiaci symbol môže taktiež indikovať, že nejaký z airbagov chýba alebo už bol vystrelený a nebol vymenený za nový. Ak kontrolka sama po naštartovaní nezhasne mali by ste navštíviť servis.

Symbol pneumatiky – tlak

Táto kontrol upozorňuje na nízky tlak niektorej z pneumatík a to väčšinou pri pokle tlaku o viac ako 25 %. Na odstránenie problému stačí skontrolovať a zistiť, ktorá z pneumatík má nižší tlak a dofúkať ju na najbližšom možnom mieste. Tento symbol sa môže zobrazovať častejšie v zimnom období, kedy kôli nižším teplotám vzduchu klesá aj tlak v pneumatikách.

Zdieľajte tento článok: