Jak autem do Itálie 2021

Autom do Talianska v roku 2021

Náš autosprievodca po Európe pokračuje. Tentokrát sa pozrieme na to, ako sa dostať do Talianska a úspešne zvládnuť nástrahy opatrení kôli covid-19, drahých diaľničných známok alebo mýtneho za rakúske tunely. Odpovede na tieto otázky sme si pre vás pripravili v tomto článku.

Aktualizácia 19. júla 2021

Taliansko – covid obmedzenia 2021

Začneme tým najdôležitejším – covid obmedzenia. Bez ohľadu na to, či sa chcete dostať do Talianska tento rok autom, vlakom, autobusom alebo letecky, musíte spĺnať miestne covid podmienky pre vstup. Pre slovákov platí, že sa musia preukázať digitálnym covid preukazom EÚ a takisto vyplniť formulár.  

Digitálny covid preukaz EÚ musí obsahovať:

  • potvrdenie o vakcinácií (14 dní od ukončenia cyklu s vakcínou uznanou EMA)
  • potvrdenie o vykonaní testu (PCR alebo antigénový test nie starší ako 48 hodín, výnimku majú deti do 6 rokov)
  • potvrdenie o prekonaní ochorenia covid-19 (platnosť potvrdenia po prekonaní ochorenia je 180 dní)

Ak nespĺňate ani jednu z týchto podmienok môžete aj napriek tomu vstúpiť do krajiny za predpokladu, že:

  • podstúpite karanténu 10 dní na adrese bydliska, ktoré ohlásite po vstupe miestnemu zdravotnému úradu
  • na konci 10 dňovej karantény vykonáte PCR alebo antigénový test.

Deti mladšie ako 6 rokov sú nemusia podstúpiť PCR alebo antigénový test, nie sú však vyňaté z povinnosti izolácie.

Negatívny test, registrácia alebo potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní covid-19 nie je potreba pre tranzit cez Rakúsko a Slovinsko.

Autom do Talianska

Do Talianska vedie niekoľko potencionálnych trás. Ukážeme vám, ktorú z nich zvoliť. Zároveň si povieme to, ako to je s diaľničnými známkami, mýtom alebo palivom a ako na týchto výdajoch ušetriť. 

Cez Viedeň a Villach

Či už mierite do Milána, ku Lago di Garda alebo ku stredozemnému moru, napríklad do Benátok, je dosť pravdepodobné, že zvolíte túto trasu. Môžete ju použiť taktiež ak smerujete južnejšie, napríklad do Ríma, a teda predĺžiť si ju. Táto trasa vedie z Bratislavy cez Viedeň a Villach až do Milána, hlavného mesta módy. Cestu si vždy treba dobre časovo naplánovať a dať pozor na dopravnú špičku vo Viedni a jej okolí. 

Alternatívnou môže byť cesta vedúca cez Slovinsko a to z Bratislavy cez Viedeň, Graz, Maribor a Ľubľanu.

Z Košíc až do Milána

Pre tých, ktorí sa chcú vydať do Talianska z východnej metropoly je vhodná práve táto trasa. Vedie cez Budapešť, Graz a Villach. Aj v tomto prípade je nutné dobré načasovanie aby ste sa vyhli špičkám a to predovšetkým v Budapešti a jej blízkom okolí.  Cesta trvá zhruba 13 hodín. Alternatívou v tomto prípade môže byť trasa z Budapešte smerom cez slovinský Maribor a Ľubľanu. Nech si už vyberiete ktorúkoľvek trasu, vždy sa následne napojíte na E70 pri meste Udine, po ktorej možno pokračovať až do Milána.

Táto trasa nevedie cez platené tunely v Rakúsku a teda stačí si zaobstarať diaľničnú známku. Mýtnemu sa ale nevyhnete v Taliansku. Z rakúskych hraníc do Milána vás táto cesta  vyjde na zhruba 14 €. A napríklad do Florencie zhruba na 20 €. 

Diaľničné známky na ceste do Talianska

Pokiaľ trasu do Talianska nepojmete vyložene štýlom výletu už počas cesty, pôjdete väčšinu trasy po diaľnici. Nižšie si ukážeme rozpis cien za jednotlivé známky v Rakúsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku. Zároveň si povieme, či je možné zakúpiť ich online. 
Platnosť Rakúsko Slovinsko Slovensko Maďarsko
10 dní
9.50 €
15 € (platnosť 7 dní)
10 €
10 €
30 dní
27.80 € (platnosť 2 mesiace)
30 €
14 €
14 €
Obstaranie elektronicky
Nie
Áno
Áno

Poplatky za tunely v Rakúsku

Poplatky za tunely v Rakúsku môžu tvoriť skutočne veľkú položku a cesta sa môže predražiť. Často je ale možné zvoliť inú trasu a vyhnúť sa im. Pozrite sa na tabuľku nižšie, kde všade na ne narazíte a koľko zaplatíte.
Cesta Názov tunela Poplatok
A9
Gleinalm tunnel
9.50 €
A9
Bosbruck tunnel
6 €
A10
Tauern tunnel
6.5 €
A10
Katschberg tunnel
6.5 €
A11
Karawanken tunnel
7.6 €
A13
Priesmyk Brenner
10 €
S16
Arlberg tunnel
10.5 €

Mýtne na Talianskej diaľnici

Najväčšou položkou pri cestovaní autom v rámci Talianska je miestne diaľničné mýto. Na rozdiel od diaľničných známok sa cena odvíja od vzdialenosti, ktorú na daných diaľnicách prejdete. Pri vjazde na cestu si odoberiete lístok, ktorý následne pri výjazde odovzdáte na mýtnej bráne a automaticky vám bude spočítaný finálny poplatok. Na bránach sa dá platiť eurami v hotovosti alebo platobnými kartami. 

Správa talianských diaľníc ponúka možnosť využitia online kalkulačky, kde si môžete spočítať, na koľko vás vyjde mýtné. Kalkulačku nájdete tu.

Chorvatské mýto

Kde tankovať po ceste do Talianska

Pohonné hmoty sú ďalšie na našom zozname. Slovensko, Maďarsko Rakúsko i Slovinsko majú veľmi porovnateľné ceny pohonných hmot. V Taliansku je palivo drahšie o zruba 20%. Zároveň ale musíme dodať, že taliani majú veľmi dobre vyvinutú infraštruktúru pre alternatívne palivá LPG a CNG.

Ceny samotných čerpacích staníc sa môžu meniť. Odporúčame stiahnuť si aplikáciu Waze, ktorá vám uľahčí navigáciu a súčasne pomôže nájsť najlacnejšie miesta na tankovanie. 

Elektromobilom do Talianska

Cesta elektromobilom aj do Talianska už dnes takisto nie je žiadna dráma. Infraštruktúra nabíjacích staníc Rakúska aj samotného Talianska (predovšetkým sever krajiny) je viac než dostatočná. 

V prípade dobíjacích staníc siete Tesla sú tieto stanice rozmiestnené na všetkých hlavných cestách až do Sicílie. 

A ak necestujete Teslou dalších možností je mnoho. Napríklad sieť rýchlých nabíjacích staníc Ionity vás bez problémov dostane do Talianska. Táto sieť je dostupná najmä severne nad Rímom. Podrobnú mapu s lokáciami nájdete tu.

chuttersnap-xfaYAsMV1p8-unsplash

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: