autem do Rakouska 2021

Autom do Rakúska v roku 2021

Chcete si užít priezračné vody z alpských jazier, pokoriť via ferrata či ochutnať sachertorte  v centru Viedne? Pozrite sa na nášho prievodcu ako zvládnuť nástrahy covid obmedzení, diaľníc a drahých rakúskych tunelov a urobiť si krásnu dovolenku u našich západných susedov.

Aktualizácia 25. júla 2021

Rakúsko– covid obmedzenia 2021

Začneme tým najdôležitejším – covid obmedzenia. Pri vstupne do Rakúska musíte spĺnať miestne covid podmienky pre vstup. Všetky osoby musia pre vstup do krajiny spĺnať takzvané 3G – uzdravený/zaočkovaný/otestovaný.

Vyžaduje sa buď:

  • zaočkovanie proti covid-19 vakcínou uznanou EMA, a to 22 dní od podania prvej dávky
  • v prípade jednodávkových vakcín to musí byť 22 dní od podania prvej dávky
  • potvrdenie o prekonaní ochorenia covid-19 a to do 6 mesiacov od potvrdenej infekcie alebo na základe pozitívneho protilátkového testu nie staršieho ako max. 3 mesiace

 Testované osoby musia doložiť:

  • potvrdenie o negatívnom výsledku o negativním výsledku PCR (72 hodín od odberu) či antigénový test (48 hodín od odberu)
Osoby, ktoré prekonali covid-19 v posledných 6 mesiacoch doložia potvrdenie (s lekárskym potvrdením v angličtine alebo nemčine) deti do 12 rokov majú výnimku z testovania.  Dalšie informácie nájdete tu.
  
Ak sa na hraniciach nepreukážete žiadným z uvedených potvrdení 3G ste povinný sa po vstupe do Rakúska najneskôr do 24 hodín nechať otestovať PCR alebo antigénovým testom na vlastné náklady a takisto sa registrovať online. 

Autom do Rakúska

Do Rakúska sa zo Slovenska dá dostať viacerými cestami. Ukážeme vám, ktorú trasu zvoliť. Zároveň si povieme ako to je s diaľničnými známkami, platenými tunelmi alebo palivom a taktiež vám poradíme ako ušetriť na týchto výdajoch.

Trasy do Rakouska

Z Bratislavy až do Salzburgu

Ak mierite až do  vzdialeného Salzburgu, rodiska Mozarta? Toto je zrejme trasa, ktorú zvolíte, a to konkrétne cez diaľnicu s označením A1. Tá vás privedie z Bratislavy až na západ Rakúska za približne 4 hodiny. Po ceste sa môžete zastaviť napríklad pri trojici jazier, a to: Traunsee, Attersee alebo Mondsee.

 A ak plánujete výlet až do Švajčiarska stačí si túto trasu predĺžiť a pokračovať na západ.  

Dajte si pozor na dopravnú špičku, či už v Bratislave alebo Viedni a okolí. To by vám mohlo cestu nepríjemne predĺžiť.

Do Grazu až z Košíc

Pokiaľ mierite do Grazu, Innsbrucku alebo ďalej na západ Rakúska je dosť pravdepodobné, že zvolíte trasu cez Maďarsko a to konkrétne cez Budapešť smerom na Gyor a Graz. Cestu plánujte tak, aby ste sa vyhli dopravnej špičke a teda v ranných a poobedných hodinách a súčasne sa snažte si dajte pozor na dopravnú situáciu v piatok a v sobotu doobedu.

Za súčasných podmienok sa pri prechode Maďarskom nie je vyžadované očkovanie, negatívny test na covid-19, ani registrácia.

Diaľničné známky na ceste do Rakúska

Ak nepojmete cestu do Rakúska vyložene výletníckym štýlom, pôjdete po diaľnici. Nižšie si ukážeme rozpis cien jednotlivých známok v Rakúsku a Maďarsku, takisto pridávame i Švajčiarsko ak by ste si chceli urobiť výlet aj za hranice Rakúska. Zároveň si povieme, či a kde je možné zakúpiť známky online.
Platnosť Rakúsko Švajčiarsko Maďarsko Slovensko
10 dní
9.50 €
Nie je dostupná
10€
10 €
30 dní
27.80 € (platnosť na 2 mesiace)
42€ (platnosť 14 mesiacov)
14 €
14 €
Zakúpenie online
Nie

Poplatky za tunely v Rakúsku

Poplatky za tunely v Rakúsku sa môžu naozaj predražiť, časte ale možné zvoliť inú trasu a vyhnúť sa im. Pozrite sa na tabuľku nižšie kde všade na nich narazíte a na koľko vás vyjdú.
Komunikácia Názov tunelu Poplatky v EUR
A9
Gleinalm tunnel
9.50 €
A9
Bosbruck tunnel
6 €
A10
Tauern tunnel
6.5 €
A10
Katschberg tunnel
6.5 €
A11
Karawanken tunnel
7.6 €
A13
Priesmyk Brenner
10 €
S16
Arlberg tunnel
10.5 €

Kde tankovať po ceste do Rakúska

Pokiaľ nejdete elektromobilom (viď. ďalšia kapitola) bude vás zaujímať, kde lacno natankovať. Všeobecne platí, že ceny pohonných hmôt sú veľmi podobné na Slovensku aj v Rakúsku. Tradične drahšie sú čerpacie stanice na diaľnici. 

V každom prípade si doporučujeme stiahnuť mobilnú aplikáciu Waze. Uľahčí vám navigáciu, nájde prípadnú obchádzku okolo uzavretých ciest a kolón alebo vás vďaka ďalším užívateľom navedie k najlacnejším čerpacím staniciam. 

Elektromobilom do Rakúska

Doba, kedy sa dalo elektromobilom ísť okolo domu sú už dávno preč. Infraštruktúra zahraničných nabíjacích staníc a to hlavne Rakúska je v súčasnosti už  veľmi dobre vyvinutá a výlet elektromobilom za hranice by nemala byť žiadna dráma.

V prípade dobíjacej siete Tesla je situácia naozaj bezproblémová. Superchargere sú rozmiestnené na všetkých hlavných komunikáciách a tzv. Destination Chargers nájdete aj v odľahlejších lokáciách. Mapu staníc nájdete tu.

A ak nejdete Teslou tak je tu mnoho ďalších možností. Napríklad sieť rýchlonabíjacích staníc Ionity má v Rakúsku naozaj silné zastúpenie a samotná cesta by tak nemala trvať dlhšie než na konvenčný pohon. Podrobnú mapu s polohou všetkých nabíjacích staníc nájdete tu.

chuttersnap-xfaYAsMV1p8-unsplash

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: