Jak v roce 2021 autem

Autom do Chorvátska v roku 2021

Cieľ: Chorvátsko! Ako sa tento rok dostať k Jadranu a úspešne zvládnuť nástrahy obmedzení spojené s covid-19, drahých diaľničných známok či mýtneho za rakúske tunely a chorvátske cesty? Odpoveď na všetky tieto otázky sme si pre vás pripravili v tomto článku.

Aktualizácia 16. júla 2021

Chorvátsko – covid obmedzenia 2021

Začneme tým najdôležitejším – covid obmedzenia. Bez ohľadu na to, či sa chcete dostať do Chorvátska toto leto autom, vlakom, autobusom alebo letecky musíte spĺňať miestne covid podmienky pre  vstup do krajiny.  Od 11. júla 2021 sa zmenili podmienky pre vstup slovenských občanov do Chorvátska.

Zaočkované osoby musia doložiť:

  • Potvrdenie o očkovanie oboma dávkami vakcíny používané v EU (Astra Zeneca, Pfizer, Moderna, Sputnik) nie staršími ako 210 dní. 
  • Osoby zaočkované vakcínami Pfizer, Moderna alebo Sputnik môžu vstúpiť do v období od 22 do 42 dní od prvej dávky.
  • Osoby zaočkované vakcínou AstraZeneca môžu vstúpiť v období 22 do 84 dní od prvej dávky.
  • Osoby zaočkované vakcínou Janssen / Johnson & Johnson môžu vstúpiť 14 dní od podania prvej dávky.

 Testované osoby musia doložiť:

  • Negatívny PCR test, nie starší ako 72 hodín (od odberu po príchod na chorvátske hranice)

  • Rýchly antigénový test RAT, nie starší ako 48 hodín  (od odberu po príchod na chorvátske hranice)

Deti do 12 rokov môžu vstúpiť na územie Chorvátska bez testu alebo očkovania v prípade, že sú doprevádzané rodičmi alebo opatrovateľmi, ktoré splnili vyššie uvedené podmienky. Ďalšie informácie nájdete tu.
 
Pred vstupom odporúčame vyplniť aj príjazdový formulár, ktorý môže urýchliť prechod hranicami a nájdete ho tu.

Autom do Chorvátska

Ako sa vyhnúť kolónam, kde zaplatiť za diaľničné známky (a vyhnúť sa drahým slovinským diaľniciam) a ako sa vyhnúť väčším mýtnym poplatkom?

Trasa z Bratislavy cez Viedeň a Ľubľanu

Pravdepodobne najfrekventovanejšia cesta k Jadranu vedie z Bratislavy cez Viedeň, Graz, Maribor a Ľubľanu. Trasa sa vyhýba tunelom v Rakúsku s špeciálnym mýtom. Je ale treba sa mať na pozore a čas odjazdu naplánovať tak aby ste sa vyhli veľkým mestám v dobe dopravných špičiek.

Pri ceste do Zadaru zaplatíte zhruba 20 eur za mýtne na hlavných chorvátskych cestách. Cesta až do Dubrovníku vychádza na zhruba 40 eur.

Trasa z Bratislavy cez Maďarsko

Alternatívnou voľbou je cesta z Bratislavy cez Maďarsko do Záhrebu. Vyhnete sa tak slovinským diaľniciam, no trasa je o čosi dlhšia.  Pokiaľ máte namierené napríklad na Krk, toto bude pravdepodobne trasa, ktorú si zvolíte.

Pri trase do Puly zaplatíte zhruba 6 eur za chorvátské mýto.

Trasa z Košíc cez Maďarsko

Ďalšou možnou trasou je cesta z východnej metropoly, Košíc cez Budapešť do Záhrebu. Budete samozrejme musieť zakúpiť diaľničnú známku a je možné tak urobiť online (odkazy nájdete v tabuľke nižšie). Pri známkách s dlhšou platnosťou vychádza táto trasa finančne najlepšie.

Diaľničné známky na ceste do Chortvátska

Pokiaľ trasu na Jadran nepojmete priamo štýlom výletu už počas cesty, tak pôjdete priamo po diaľnici. Nižšie si ukážeme rozpis cien jednotlivých známok na Slovensku, Rakúsku, Slovinsku, ale aj v Maďarsku. A takisto si povieme, či je jednotlivé známky možné zakúpiť online.
Platnosť Rakúsko Slovinsko Maďarsko Slovensko
10 dní
9.50 €
15 € (platnosť 7 dní)
10 €
10 €
30 dní
27.80 € (platnosť na 2 mesiace)
30 €
14 €
14 €
Zakúpenie online
Nie

Poplatky za tunely v Rakúsku

Poplatky za tunely v Rakúsku sa môžu skutočne predražiť. Na platené tunely nenarazíte pri ceste cez Viedeň a Maribor, resp. pri ceste cez Maďarsko. 

Cesta Názov tunelu Poplatok
A9
Gleinalm tunnel
9.50 €
A9
Bosbruck tunnel
6 €
A10
Tauern tunnel
6.5 €
A10
Katschberg tunnel
6.5 €
A11
Karawanken tunnel
7.6 €
A13
Priesmyk Brenner
10 €
S16
Arlberg tunnel
10.5 €

Mýtné na chorvátskej diaľnici

Ďalšou položkou pri cestovaní autom do Chorvátska je miestne diaľničné mýto. Na rozdiel od diaľničných známok sa cena odvíja od vzdialenosti, ktorú na diaľniciach prejdete. Pri vjazde na cestu si vezmete lístok, ktorý následne pri výjazdu znova odovzdáte na mýtnej bráne a automaticky vám bude spočítaný finálny poplatok. Na bránach sa dá platiť v hotovosti chorvátskymi kunami, eurami alebo platobnými kartami.

Na chorvátskom mýte je možné ušetriť zhruba 22% s prístrojom ENC. Jedná sa o bezkontaktný elektronický systém, ktorý vám umožní prejsť mýtnymi bránami po špeciálnych pruhoch. Zakúpite si ho jednoducho na pobočkách chorvátskej diaľničnej správy. Viac sa dozviete tu.

Chorvatské mýto

Kde tankovať na ceste do Chorvátska

Pohonné hmoty sú ďalšou položkou na našom zozname. Rakúsko, Slovinsko aj Maďarsko majú veľmi podobné ceny pohonných hmôt. Chorvátsko je proti tomu suverénne najdrahšie. 

Ceny na samotných čerpacích staniciach sa ale môžu meniť. Doporučujeme si stiahnuť aplikáciu Waze, ktorá vám uľahčí navigáciu a súčasne pomôže nájsť najlacnejšie miesta na dotankovanie.

Elektromobilom do Chorvátska

Neverte internetovým diskutérom, cesta elektromobilom aj do Chorvátska dnes už nie je žiadny problém! Cesta zo Slovenska až na Jadran je lemovaná dobíjacími stanicami aj s veľkým výkonom.

V prípade dobíjacej siete Tesla sú stanice rozmiestnené na všetkých hlavných komunikáciach až do Dubrovníka, okrem väčších chorvátskych ostrovov. Mapu nájdete tu.

A pokiaľ nejdete Teslou, možností je stále dostatok. Ponuka tohto dodávateľa riedne a ku slovu sa často dostávajú miestne nabíjačky o výkone 22 KW – 50 KW. Ich podrobnú mapu nájdete tu.

Peugeot e-2008

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: