Autom do Česka v roku 2021

Covid-19 reštrikcie, diaľničné známky alebo najrýchlejšie trasy? Nech už plánujete dovolenku alebo chcete navštíviť známych, náš sprievodca vám ukáže ako cestovať do Českej republiky. 

Aktualizácia 27. júla 2020

Česko – covid reštrikcie 2021

Začneme tým najdôležitejším – covid obmedzenia. Bez ohľadu na to, či sa chcete dostať do Českej republiky autom, vlakom, autobusom alebo letecky musíte spĺňať miestne covid podmienky pre vstup do krajiny. Slovensko je zaradené od 22. júna medzi krajiny s nízkym rizikom nákazy. V nasledujúcej časti sa pozrieme na pravidla testovania a vstupu.

 Pravidla testovania – PCR a antigénový test pred cestou do ČR:

  • PCR nesmie byť starší ako 72 hodín, antigénový test nie starší ako 48 hodín

Testovanie po príchode do ČR:

  • testovanie je možné vykonať aj po pricestovaní do ČR a to do 5 dní od príchodu

 Výnimky:

  • osoby, ktoré prekonali ochorenie Covid-19 za 180 dní (je nutné predložiť lekárske potvrdenie)
  •  osoby, ktoré majú ukončené očkovanie (jedno alebo dvojdávkové) a ubehlo 14 dní od aplikácie poslednej dávky (nutné preukázať národným alebo európskym digitálnym preukazom)
Pred príchodom je nutné vyplniť aj elektronický formulár.  Ďalšie informáce nájdete tu.
 

Autom do Česka

Podľa vašej cieľovej destinácie je možné zvoliť viacero trás do Českej republiky. Nižšie si povieme o dvoch hlavných trasách vedúcich do Brna a Prahy a takisto ku pohoriu Krkonoše, pre tých, ktorí by mali chuť sa pozrieť napríklad na vrchol Snežky neďaleko poľských hraníc.

Z Bratislavy až na Krkonoše

Pri trase smerom na Krkonoše je zrejmé, že sa vydáte cez Brno smerom na Pardubice a Hradec Kralove. V Krkonošoch sa nachádza legendárna Snežka, ktorá určte stojí za zmienku.
Ak ste sa rozhodli pre cestu z Bratislavy do západnejšej časti Českej republiky, je pravdepodobné, že zvolíte trasu po E65 okolo Znojma a následne sa napojíte na E50 smerom až do Prahy, kde je možné pokračovať ďalej na západ. 

Pred prekročením hraníc nezabudnite na kúpu diaľničnej známky. Tu je možné zakúpiť online tu.

Z Košíc až do Prahy

Ak chcete vyraziť do Brna, Prahy alebo si pozrieť čokoľvek v okolí alebo po ceste, je pravdepodobné, že sa vydáte po trase E50. Väčšina trasy vedie cez diaľnice a teda je to aj jedna z najkratších trás. Po ceste sa môžete zastaviť v Brne alebo si o čosi predĺžiť trasu a navštíviť Olomouc a Pardubice. Z Prahy to už máte na skok napríklad aj do Českého krasu alebo chránenej prírodnej oblasti Křivoklátska. 

Diaľničné známky po ceste do Česka

Ak trasu nepojmete vyslovene štýlom výletu, pôjdete väčšinu trasy po diaľnici. Nižšie si ukážeme rozpis cien jednotlivých diaľničných známok na Slovensku a v Česku. 
Platnosť Česko Slovensko
10 dní
12 €
14 €
30 dní
17 €
30 €
Zakúpenie online

Elektromobilom do Českej republiky

Ani cesta do Česka už v dnešnej dobe  nie je žiadna veda. Infraštruktúra nabíjacích staníc na Slovensku aj Česku sa rozrastá a je už dostatočná.

V prípade, dobíjacej siete Tesla sú stanice rozmiestnené na všetkých hlavných komunikáciách. Presnú polohu nabíjacích staníc nájdete tu.

Ak ale necestujete Teslou ale iným elektromobilom nie je sa čoho obávať. Diaľnice a hlavné komunikácie na rôzne smery sú obstarané rýchlonabíjacími stanicami. Podrobnejšiu mapu s presnými lokáciami nájdete tu

waldemar-brandt-rHfTdK9YU2Q-unsplash

Čo je to HoppyGo? 

HoppyGo je platforma na zdieľanie áut, ktorá spája tých, ktorí si chcú občasne požičať auto s majiteľmi, ktorí svoje autá nepoužívajú denne. Užívatelia tak môžu využíť vozidlá, ktoré by inak stály na parkoviskách. Na druhé strane majitelia môžu týmto spôsobom riešiť náklady na vlastníctvo vozidla či si zaistiť vedľajší príjem.

Platforma obsahuje vozidlá všetkých kategórií a značiek. Ako užívateľ máte možnosť vybrať si medzi luxusnými aj dostupnejšími vozidlami, športovými autami, obytnými dodávkami, rodinnými autami či mestskými hatchbackmi. Skrátka tu nájdete všetko čo potrebujete.

Zdieľajte tento článok: