Autem na Slovensko v roce 2021

Covid-19 restrikce, dálniční známky nebo nejrychlejší trasy! Ať už plánujete dovolenou nebo chcete navštívit rodinu, náš průvodce vám ukáže jak snadno letos dojet na Slovensko.

Aktualizace 20. července 2020

Slovensko – covid restrikce 2021

Začneme tím nejdůležitějším – covid restrikce. Bez ohledu na to, jestli se chcete dostat na Slovensko letos autem, vlakem, autobusem nebo letecky, musíte splňovat místní covid podmínky pro vstup. Od 20. července 2021 se mění podmínky pro vstup českých občanů na Slovensko. 

Očkované osoby musí doložit:

  • Potvrzení o očkování oběma dávkami v případě dvoudávkového schématu (nejméně 14 dní od aplikace), resp. jednou dávkou v případě jednodávkového schématu (nejméně 21 dní od aplikace)

 Testy – PCR a antigenní:

  • Slovensko neuznává testy jako doklad o bezinfekčnosti. Pokud nesplňujete podmínky očkování, po příjezdu nastoupit do karantény a provést PCR test (do 2. srpna kdykoliv po příjezdu, po 2. srpnu nejdříve do 5 dnů od příjezdu).
Před příjezdem je třeba vyplnit formulář eHranica. Další informace najdete zde.
  
Negativní test, registrace či potvrzení o očkování či prodělání Covid-19 není třeba pro tranzit přes Slovensko. Tato výjimka platí i pro změnu dopravního prostředku, například při nástupu na let na letišti v Bratislavě.

Autem na Slovensko

Podle cílové destinace je možné zvolit řadu tras na Slovensko. Níže si řekneme o dvou hlavních cestách, vedoucí do Bratislavy a do oblasti severního Slovenska (například pro ty, kteří cestují na Malou a Velkou Fatru či do Tater).

Přes Břeclav do Bratislavy

Pokud máte namířeno do Bratislavy nebo na jižní Slovensko, cesta vede přes Břeclav. Ať už vyrážíte z Prahy, Brna či Ostravy, pojedete po dálnici. S výjimkou notoricky známé D1 a občasných zúžení by cesta měla být bezproblémová. Doporučujeme se vyhnout exponovaným časům v pátek odpoledne a sobotu ráno. 

Před překročením česko-slovenských hranic bude třeba zakoupit slovenskou dálniční známku. Tu je možné koupit online zde.

Přes Olomouc a Trenčín

Pokud chcete vyrazit do Košic, Tater nebo na jednu z Fater, potom se vydejte přes Uherské Hradiště a Trenčín. S výjimkou úseku mezi Uherským Hradištěm a Trenčínem je celá cesta také po dálnici a i zde platí povinnost koupit si slovenskou dálniční známku před vjezdem na tamní zpoplatněné komunikace.

Dálniční známky na cestě na Slovensko

Pokud trasu na Slovensko nepojmete vyloženě výletnickým stylem, pojedete po dálnici. Níže si ukážeme rozpad cen jednotlivých známek v Rakousku (pro případ, že byste například začínali cestu v jižních Čechách) a následně na Slovensku.
Platnost / Pořízení Rakousko Slovensko
10 dní
9.50 €
14 €
30 dní
27.80 € (platnost 2 měsíce)
30 €
Pořízení elektronicky
Ano
Ano

Elektromobilem na Slovensko

Výlet elektromobilem na Slovensko už dnes není žádná věda. Infrastruktura nabíjecích stanic v Česku i na Slovensku je dostatečná dobrá.

V případě dobíjecí sítě Tesla jsou stanice rozmístěny na všech hlavních komunikacích až k ukrajinským hranicím. Mapu najdete zde.

Pokud jste se ale neocitli za volantem Tesly, není třeba panikařit. Dálnice a hlavní komunikace jsou lemovány rychlodobíjecími stanicemi. Podrobnou mapu s lokacemi stanic najdete zde.

waldemar-brandt-rHfTdK9YU2Q-unsplash

Co je to HoppyGo?

HoppyGo je platforma na sdílení aut, která spojuje ty, kteří si auto chtějí půjčit občasně s majiteli, kteří svá auta nepoužívají denně. Uživatelé tak mohou využít vozů, které by jinak stály na parkovištích. Na druhé straně majitelé mohou tímto způsobem řešit náklady na vlastnictví vozu či si zajistit vedlejší příjem.

Platforma čítá přes 2 500 vozů všech kategorií i značek. Jako uživatel máte možnost vybírat mezi luxusními i dostupnými vozy, sporťáky, skříňovými a obytnými dodávkami, rodinnými auty či městskými prcky. Zkrátka zde najdete vše.

Sdílejte tento článek na: