Ako vybrať správne auto počas zimy

Hľadáte auto, ktoré hravo zvládne všetky nástrahy zimy? V tomto príspevku si ukážeme, ako pomocou výbavových filtrov správne vybrať na HoppyGo vozidlo, ktoré bude skvele pripravené na toto ročné obdobie.

Zimné pneumatiky

Od 15. novembra do 31. marca je povinnosť mať na Slovensku zimné pneumatiky. Existujú výnimky. Zimné obutie napríklad nepotrebujete, ak na cestách nie je sneh či námraza alebo sa dá predpokladať, že nezačne mrznúť alebo snežiť počas jazdy.

My by sme ale aj tak doporučili jazdiť so “zimákmi” keďže pri teplotách 7°C a nižších pretože ich mäkšia zmes zaistí lepšiu priľnavosť. Nehľadiac na to, že ak by vás rozmar zimného počasia “chytil” niekde na ceste, rozdiely medzi letnými a zimnými pneumatikami sú priepastné.

Majitelia si sami môžu zvoliť, či budú prezúvať alebo nie. Tí, ktorí tak urobia, môžu k svojim vozidlám priradiť štítok “zimné pneumatiky”, podľa ktorého je možné vozidlá filtrovať. Keď teda hľadáte vozidlo na HoppyGo počas zimného obdobia, určite zaškrtnite túto položku.

Snehové reťaze

Pokiaľ máte v pláne vyraziť do hôr a viete, že sa stretnete s ťažkými podmienkami alebo značkou “snehové reťaze”, má zmysel zvoliť pri hľadaní vozidla tento filter.

Pri odovzdaní sa nezabudnite majiteľa opýtať ako správne reťaze nasadiť a behom jazdy s nimi neprekračujte 50 km/h. Taktiež je použite iba na miestach so súvislou vrstvou snehu či ľadu a po prekonaní takýchto úsekov ich znova dajte dole.

4×4

Vyrážate niekam, kde bude fakt mnoho snehu? Na takéto situácie môžu byť samotné zimné pneumatiky krátke a ku slovu môže prísť pohon všetkých kolies. Na takéto situácie môžu byť samotné zimné pneumatiky krátke a ku slovu môže prísť pohon všetkých kolies Na HoppyGo je celá rada vozidiel s náhonom na obe nápravy. V kombinácii so zimným obutím nebudú ani zasnežené horské strediská problém.

Pred zvolením vozidla s 4×4 ale zvážte, či je to skutočne nutné. Menšia nevýhoda náhonu na všetky kolesá je typicky vyššia spotreba. Taktiež nezabúdajte, že obe hnané nápravy vám nijak nepomôžu pri brzdení.

ABS, regulácia prekĺznutia kolies a ESP

ABS, alebo protiblokovací systém, už majú dnes už takmer všetky vozidlá na našich cestách. Tento systém je súčasťou aktívnych bezpečnostných prvkov a zabraňuje zablokovaniu kolies napríklad pri prudkom brzdení.  Tým teda zaisťuje ovládateľnosť vozidla aj vo vypätých situáciách.

Regulácia prekĺznutia kolies, taktiež známá pod skratkou ASR, je dalším rozšírením systémom aktívnej bezpečnosti. Zabráňuje pretáčaniu hnacích kolies, napríklad pri akcelerácii. Týmto zaisťuje spoľahlivú adhéziu aj behom akcelerácie a prispieva tak k dobrej ovládateľnosti vozidla. 

ESP
je posledný z tejto triády týchto bezpečnostných systémov. Zabraňuje šmyku vozidla, a môže tak pomôcť za komplikovaných situácií.

Značná časť vozidiel na HoppyGo je vybavená všetkými tromi systémami. Pokiaľ si teda chcete byť istý, že na vašej strane stoja všetci títo asistenti, zaškrtnite si filtre s ich názvami pri vyhľadávaní.

Vyhrievané čelné sklo a dažďový senzor

Behom zimy určite oceníte vyhrievané čelné sklo. Vyhrievanie pomôže rýchlo a po celej ploche odhmliť čelné sklo, poprípade odstrániť ľadovú námrazu, ktorá by vám inak mohla brániť vo výhľade. 

Dažďový senzor automaticky ovládá stierače a ich rýchlosť, čo príde vhod pokiaľ prší alebo sneží. Vy sa tak budete môcť sústrediť iba na cestu pred sebou. 

Vyhrievané sedadlá, volant a nezávislé topenie

Dostáváme sa ku komfortným prvkom výbavy. Vyhrievané sedadlá nie su novinkou a behom chladných dní určite spríjemnia predovšetkým prvé minúty v aute. Volant s vyhrievaním je taktiež niečo, na čo sa dá zvyknúť veľmi ľahko za väčších mrazov.

Nezávislé topenie potom vie zahrať kabínu auta, aj keď máte vypnutý motor. Niektoré systémy dokonca umožňujú nastavenie času, kedy sa topenie zapne. Vy si tak môžete vopred všetko nastaviť a pred jazdou mať vyhriate vozidlo.

Vak na lyže a strešný box

Pokiaľ idete lyžovať, potom sa vám určite budu hodiť tieto dva filtre. Vak na lyže sa nachádza vo vozidle a chráni aj interiér aj lyže od poškodenia behom prepravy. Typicky je tak možné lyže položiť na stredový tunel cez otvor v stredovej časty zadných sedadiel. Súčasne to ale vo väčšine prípadov znamená, že auto pojme už len štyroch pasažierov namiesto piatich. Pokiaľ je táto informácia pre vás relevantná, určite si ju overte u majiteľa pri rezervácii vozidla.

Oproti lyžiarskym vakom pojmú strešné boxy viac športového vybavenia a nemusíte obetovať jedno miesto k sedeniu. Horšou stránkou je mierne vyššia spotreba.