Ako pripraviť auto na zimu

Teploty pomaly ale isto padajú a je očividné, že zima je už pomaly za rohom. To nás privádza k otázke, ako vhodne pripraviť svoje  vozidlo na toto obdobie aj na čo si dať pozor za volantom? Pozrite sa na naše tipy nižšie.

Základom sú kvalitné zimné pneumatiky

Alfou a omegou je včasné prezutie aj vášho štvorkolesového miláčika. Na Slovensku je zo zákona povinnosť mať zimné pneumatiky medzi 15. novembrom až 31. marcom ak vozovku pokrýva súvislá vrstva snehu, námraza alebo ľad. 

My v HoppyGo by sme však neodporúčali na takúto situáciu čakať a radšej sa pripraviť vopred. Akonáhle sa totiž teploty začnú udržiavať pod 7°C, letné pneumatiky začnú tvrdnúť a nezaisťujú dostatočnú priľnavosť, nehovoriac o námraze či snehu. S prezúváním súvisí taktiež pravidlo 4x4x4 – 4 rovnaké pneumatiky, minimálne 4 mm hlboký dezén a plášte používané maximálne 4 sezóny.  

Vedľa bezpečnosti sa tým taktiež vyhnete nepríjemnostiam s poisťovňou. Ak dôjde k nehode a pri vyšetrovaní sa ukáže, že dopravná nehoda súvisela s nesprávnými či nevyhovujícími pneumatikami, poisťovňa vám môže znížiť či nevyplatiť poistné  plnenie, a to či už z havarijného poistenia, či z poistenia zodpovednosti.

Přezujte však zimní pneumatiky

Doporučená výbava a servis pred zimou

Nezabudnite doplniť zimnú kvapalinu do ostrekovačov a skontrolujte gumičky stieračov. Výbavu vozidla doplňte o metličku, škrabku na okná a štartovacie káble. Ak vlastníte snehové reťaze, pridajte ich do výbavy taktiež.

Vhodná je aj kontrola stavu autobatérie. Tato operácia zníži pravdepodobnosť, že vás alebo vodiča nechá batéria „v štychu“ pri prvých silnejších mrazoch.  Veľkú službu preukáže aj ošetrenie gumových tesnení dverí silikónovým olejom – neprimrznú.

Kontrola auta v zimě

Ako na studený motor

Skôr sa hovorilo, že v zime nie je v žiadnom prípade správne vychádzať na cesty so studeným motorom a vozidlo je potrebné prv nechať pár minút bežať na voľnobeh. Technológie a vedomosti však pokročili a dnes sa už vie, že práve toto tvrdenie nie je pri novších autách pravdivé. Z mechanického hľadiska je pre motor omnoho menším zlom postupné zahrievanie v premávke ako na voľnobeh. Preto môžete s kľudným svedomím ísť okamžite, len zdbajte na to aby ste motor hneď nevytáčali a netrápili. A to minimálne do tej doby, než sa ukazovateľ teploty vody vyšplhá k rozumným teplotám. Pri zastavení automobilu dajte motoru prípadne turbu čas na “vydýchutie” a pár desiatok sekúnd nechajte motor bežať na voľnobeh.

Ako majiteľ auta venujte pozornosť aj chladiacej kvapaline. Behom kontroly automobilu pred zimou zaistite, aby chladiaca kvapalina mala ideálny pomer zmesi s bodom mrznutia medzi – 30°C až – 36°C. Kvalitná chladiacia kvapalina zaistí správne fungovanie auta pri premávke a súčasne chrání chladiacu sústavu pred koróziou.

Péče o motor na zimu

Zbavte sa snehu a ľadu

Skôr než vyrazíte na cesty, zbavte svoje vozidlo snehu a ľadu. Samozrejmosťou sú okienka a spätné zrkadlá, očistite ale aj kapotu a strechu. Sneh a kusy ľadu lietajúce od vášho vozidla ostatných vodičov rozhodne nepoteší a môžu spôsobiť dopravnú nehodu. Sneh, ktorý vám v najmenej vhodnej chvíli za jazdy presunie z kapoty na čelné sklo priamo do zorného uhlu nie je nič, čo by ste chceli zažiť. 

Preverte taktiež, že nie sú primrznuté stierače. Hrozí nebezpečenstvoch ich zničenia, prípadne ich mechaniky. Odlepte je nežne za pomocou tekutého rozmrazovača. Doporučujeme pri väčších mrazoch taktiež pod stierače na noc vsúvať kus kartónu a pred ich použitím ich taktiež dôkladne očistiť.

Nezabudnite taktiež na registračnú značku. Na jej čítateľnosť je háklivá predovšetkým polícia, pretože v prípade jej neočistenia sa ako fyzická osoba dopúšťate priestupku, za ktorý hrozí pokuta

Jak jezdit v zimě

Kde a kedy nasadiť snehové reťaze

Ak plánujete vyraziť do hôr, oplatí sa pribaliť reťaze. Predovšetkým v horských oblastiach sa môžete stretnúť s dopravnou značkou „Snehové reťaze“. Tá ukládá vodičovi motorového vozidla s tromi a viacerými kolesami pokračovať v jazde až po nasadení protišmykových (snehových) reťazí na najmenej dve hnacie kolesá. 

V prípade, že si auto požičiavate na HoppyGo a vyrážate do zasnežených oblastí, nechajte si pri odovzdaní vozidla ukázať nasadzovanie reťazí od majiteľa a pri ich použití dbajte na pravidlo, že smiete jazdiť maximálne rýchlosťou 50 km/h.

Kdy nasadit sněhové řetězy

Ako umývať auto v zime

Pred zimou prv rozmýšľajte nad prevenciou a auto nechajte dobre umyť a navoskovať tvrdým voskom. Toto opatrenie pôsobí ako silná antikorózna ochrana na posolených cestách v najbližších mesiacoch. 

Počas zimných mesiacov sa môže zdať umývanie auta ako Sysifofská práca, pretože pravdepodobne po pár sto metroch jazdy z myčky bude vaše vozidlo vyzerať veľmi podobne ako pred umývaním. Aj tak je ale dobré auto raz za čas umyť. V prípade, že volíte automatickú umývačku, vyberte program s voskom. Pred samotným umývaním je dobre s autom chvíľu jazdiť, aby bolo pri umývaní zahriaté. Po samotnom umývaní je dôležité rýchlo usušiť kľuky, zámky a zrkadlá, aby nezamrzli. Je taktiež idálne pár ráz silnejšie zabrzdiť, aby voda na brzdových kotúčoch vyschla a nenapomáhala korózii. 

Platí tu však výnimka. Ak sa teploty pohybujú pod – 5°C, auto do autoumývarne neberte. Je to zásadný teplotný šok pre lak a vo výnimočných prípadoch dokonca môžu popraskať sklá.

Zdieľajte tento článok: