17. listopad: tématické výlety

Příští týden nás čeká výročí důležitého milníku naší země – Den boje za svobodu a demokracii. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli vám představit několik tipů na tematické výlety, které kombinují nešťastné pozůstatky minulého režimu s krásnou přírodou. Myslíme si, že se tak dá skvěle oslavit 17. listopad mimo město.

Zaniklá obec Rolava v Krušných horách

Zásadní kapitola této pohraniční obce se začala psát začátkem 20. století. Místní železnorudné hornictví zajistilo pracovní příležitosti pro více než tisíc obyvatel a i přesto, že před 2. světovou válkou tento průmysl prošel úpadkem, Rolava byla stále domovem pro početnou skupinu lidí.

Po konci války a následnému odsunu československých Němců začala obec chátrat a pomyslný hřebíček do rakve jí zasadili komunisté. Ti vystěhovali zbylé obyvatelstvo a obec zasadili do hraničního pásma.

A tak je i dnes možné zde zažít atmosféru hornického města duchů, neboť opuštěné budovy zpracovatelského průmyslu zde stále stojí a připomínají komplikované zvraty doby minulé.

Rolava je uprostřed Krušných hor a v okolí je řada krásných míst, které také stojí za návštěvu. Takřka “za rohem” je rozhledna Špičák, která nabízí krásné výhledy do okolí a Rájecké udolí se skalním městem Šišák. Oblast je ideální pro pěší, cyklisty i běžkaře.

Rolava
Zdroj: kudyznudy.cz
Rolava
Zdroj: kudyznudy.cz
Rajecké údolí
Autor: Lubor Ferenc
Špičák
Autor: Lubor Ferenc
Previous slide
Next slide

Železná opona za Čížovem

Pravděpodobně nejznámější pozůstatky Železné opony najdete v Národním parku Podyjí, konkrétně kousek od pohraniční obce Čížov. Po listopadu 1989 bylo rozhodnuto část zátaras včetně strážné věže zachovat jako odstrašující memento československé historie.

Informační cedule vám dále osvětlí historii i způsob fungování takto opevněné a střežené státní hranice. Doporučujeme ale výlet prodloužit o vycházku do hraničního pásma k vyhlídce na rakouský hrad Hardegg. Cesta vede po asfaltce, která je uzavřena motoristům.

Zdroj: kudyznudy.cz
Zdroj: kudyznudy.cz
Zdroj: kudyznudy.cz
Zdroj: kudyznudy.cz
Previous slide
Next slide

Stezka kolem Špičáku a Černého jezera

Krásné výhledy, fauna i flóra. Takto by se dala shrnout naučná stezka Špičák – Černé jezero (neplést se zmíněným Špičákem v Krušných horách). Za minulého režimu byla celá oblast kvůli své blízkosti státních hranic se západním Německem přísně hlídána a přístup byl omezený, což se změnilo až po listopadu 1989.

Dnes se tak můžete vydat do této části Šumavy a mimo jiné si užít místní naučnou stezku, která se zaměřuje na historii, vodní energetiku a přírodovědu. Trasa je opravdu nenáročná, měří 3,5 kilometru a celá vede po asfaltové silničce.  Výchozím bodem je parkoviště Špičácké sedlo. Pokud si chcete procházku o něco prodloužit, navrhujeme ještě pokračovat k Čertovu jezeru, které je zhruba dalších 2,5 kilometru po červené značce. Můžete po trase také pokračovat dále a k parkovišti se vrátit vlakem.

Zdroj: zelezna-ruda.cz
Zdroj: npsumava.cz
Zdroj: npsumava.cz
Previous slide
Next slide

Stezka 20. století u Nové Bystřice

Pohraniční město Nová Bystřice a okolní vesnice prošly překotným vývojem už po rozpadu Rakousko-Uherska. Některé přilehlé vesnice se rovnou ocitly za státní hranicí v Rakousku a následná mnichovská dohoda hranici ještě posouvala a měnila.

Během komunistického režimu zde bylo přísně střežené pohraniční pásmo s přechodem do Rakouska. Po listopadu 1989 se ale místní zavázali navázat historické spojení s rakouskou stranou a společně vytvořili naučnou Stezku 20. století. Má dva okruhy – krátký a dlouhý (19, resp. 30 km). Ke stezce si můžete stáhnout toto PDF, které vám také představí historii regionu.

V současné době bohužel není možné (bez testů na Covid–19) překročit státní hranici do Rakouska a menší část stezky prochází územím našich jižních sousedů. Nicméně nezoufejte, celá tuzemská část trasy se totiž nachází v krásné České Kanadě, menší úprava plánu vás tak neochudí o úchvatnou přírodu.

Zdroj: ceska-kanada.com
Zdroj: ceska-kanada.com
Zdroj: ceska-kanada.com
Previous slide
Next slide

Památník obětem Železné opony v Chebu

Dalším regionem, které nese neslavnou historii Železné opony, je Chebsko, konkrétně potom pohraniční pásmo s Německem. V roce 2006 tu byl odhalen památník všem, kteří zde byli zavražděni při snaze překročit hranici a uprchnout z Československa. Památník čítá celkem 82 jmen obětí.

Jejich památku a pohnutou historii si můžete připomenout návštěvou nedaleké Bismarckovy rozhledny na Zelené hoře. Tato historická kamenná stavba byla za minulého režimu nepřístupná a sloužila jako rozhledna pohraničníků. Za hezkého počasí nabízí krásný pohled na Cheb, západní svahy Krušných hor a Český les. 

Zdroj : kudyznudy.cz
Zdroj: kudyznudy.cz
Previous slide
Next slide

Přečtěte si 3 příběhy o polistopadové svobodě a cestování za hranice níže. Mrkněte také na naše tipy, kam vyrazit na jednodenní výlet.